MAC: Kombinasjon av Mac og iPad en hovedattraksjon (Foto: Apple)

macOS Catalina tilgjengelig

Og så var vi der: Årets versjon av macOS er tilgjengelig for utvalgte Mac'er fra 2012 og fremover. Her er høyepunktene.

Publisert Sist oppdatert

Ventetiden er over – macOS Catalina er over oss.

Oppdateringen vil kunne være aktuell for Mac-maskiner helt tilbake til 2012 – men sjekk om du er avhengig av 32-bits-apper som ikke klarer overgangen til et 64-bit operativsystem.

macOS Catalina

Catalina har en rekke viktige sikkerhetsoppdateringer under panseret som er viktige for oss alle, men kanskje ikke like sexy som kulepunkt. Men vi omtaler kort det som for mange vil være gode grunner for å kjøre oppgraderingen:

  • Apple Arcade. Spill har lenge vært et sårt punkt på plattformen, og dette vil nå endre seg med Apples abonnementstjeneste som spenner på tvers av Mac, iOS og Apple TV. En Windows-PC vil nok fremdeles være målet for den harde kjernen av gamere, men mange fine titler kommer med Apple Arcade, som for en relativt rimelig penge blir tilgjengelig for opptil fem andre familiemedlemmer for samme pris.
  • Side Car. Denne funksjonen muliggjør bruken av en iPad med iOS 13 som en ekstern skjem for en Mac. Dette gjelder både med ledning og som trådløs forbindelse. På den ene siden kan en iPad benyttes som støtteskjerm med ekstra innhold eller app-verktøy, men med en Apple Pencil også som digitaliseringsbord for eksempel mot Photoshop eller Illustrator.
  • iTunes splittes opp. Mange har i lang tid beklaget seg over monsteret iTunes, en applikasjon som har blitt bygget på i mange omganger og som også har måttet fylle mange funksjoner. En del av disse er nå avlegse, blant annet fordi mobile iOS-enheter nå er frittstående. Dermed vil en Mac likne mer på en iPhone slik media håndteres, med egne apper for musikk, podcast og film. 
  • Screen Time. Kjent fra iOS, og nå også for Mac. Ta kontroll over tidsbruken på datamaskinen, inkludert sektorer som sosiale medier eller rent mediekonsum. Ukentlige rapporter og grafisk fremstilling.
  • Find My. Det som en gang var en app for å finne din iPhone omfatter nå alt fra iOS-enheter, til trådløse ørepropper, til AppleTV og også Mac. Og dessuten dine venner. Det ryktes for øvrig også om en liten tag som skal kunne finne andre objekter slik som bagasje (med andre ord en Tile-konkurrent) der iOS-enheter danner mesh-nettverk med nærfeltkomunikasjon. De nye iPhone 11-modellene har en egen brikke med ultrabredbånd-radio for nærhetsdeteksjon.

Via Apple