MAC: Opp i høylandet. (Foto: Apple)

Mac har fått nytt operativsystem

Endelig versjon av det nye operativsystemet for Mac, macOS High Sierra, er klar for gratis nedlasting. 

Publisert Sist oppdatert

VR, maskinlæring, eksterne grafikkort og et nytt filsystem står på menyen.

Som lovet ble macOS High Sierra allment tilgjengelig 25. september.

Den nye versjonen er ikke en «tikk-», men en «takk»-oppdatering, der innovasjonene primært ligger skjult. Men det er mye å glede seg over likevel.

Apple File System

En viktig nyhet er det nye filsystemet Apple File System (APFS). Systemet erstatter forgjengeren HFS+, som er over 30 år gammelt.

APFS er tilpasset nye maskiner med nye lagringsmedier, og er betraktelig raskere og mer stabilt.

Men i første omgang er det kun maskiner med ren SSD-lagring som får gleden av dette. Tradisjonelle harddisker og Fusion-drev vil bli støttet om en stund. Alle iOS-enheter med iOS 10 eller senere har kjørt dette systemet i ett år allerede.

High-Efficiency Video Coding

Støtte for High-Efficiency Video Coding (HEVC) er bygget rett inn i High Sierra, og gjør dermed Mac-en klar for mer plassbesparende videofiler i 4K-oppløsning. Besparelsen på en HEVC (H.265)-kodet fil i 4K er opptil 40 prosent sammenliknet med H.264.

Det betyr at også 4K-strømming er mer tilgjengelig, og nye Mac-maskiner støtter HEVC-dekoding i maskinvare. Apple får følge av Adobe, Blackmagic Design og GoPro i å ta bruk den nye standarden.

Metal 2

Metal 2 er en videreutvikling av Apples eget grafikkspråk der man snakker direkte med grafikkprosessoren. Verd å merke seg er at Apple har begynt å utvikle egne grafikkjerner i de nye A11 Bionic-brikkene som driver de nye iPhone 8-modellene, og at man dermed optimaliserer både maskin- og programvare.

Og med kombinasjonen Thunderbolt 3 og Metal 2 er det nå mulig å drive grafikken fra eksterne skjermkort, såkalt eGPU. Dette, i kombinasjon med driverstøtte fra Nvidia, gjør at vi kommer til å se fremskritt på grafikkfronten på Mac fremover.

Core ML

De nye barrierene som skal sprenges for tiden ligger i stor grad mot kunstig intelligens og maskinlæring. Core ML er Apples svar på det siste, og som en underliggende teknologi gir den nye muligheter for tredjeparts programvare til å bygge på kunstig intelligens i behandlingen av data.

Apple selv bruker løsningene også for mer troverdig talesyntese, blant annet. Core ML virker i samarbeid med Metal 2, slik at grafikkjernene blir utnyttet optimalt.

Virtual Reality

Også VR er hett om dagen, og macOS High Sierra har støtte for VR på innsiden. Apple samarbeider med både Unity og Epic, slik at deres VR-utviklerverktøy blir tilrettelagt for Mac, og Valve optimaliserer sin SteamVR-plattform for macOS. Fruktene av dette vil bli nye og avanserte spill og applikasjoner.

Senere dette året vil også Apples videoredigeringsprogram FInal Cut Pro X få støtte for profesjonelle arbeidsprosedyrer for å jobbe med 360 graders video, både for import, redigering og eksport.

Annet

Og ingen oppdatering av operativsystemet uten at Safari, Mail, Bilder/Photos og annet får en oppussing de også. Spesielt førstnevnte er betraktelig omarbeidet med en veldig rask rendringsmotor. Sikkerhetsforbedringer er også inkludert.

Tilgjengelighet

Du kan lese mer om macOS High Sierra hos Apple her. High Sierra støtter alle Mac-maskiner fra 2009 eller senere. Du finner nedlasting fra forsiden i Mac AppStore. Nedlastingen er drøye 2 GB – kan variere fra maskin til maskin og det samme gjelder installasjonstiden. 

Via Apple