Selv forholdsvis nye Mac-er har prosessor som begynner å dra på årene. Denne Macbook-en av tidlig 2015-årgang har Intel Core M-prosessor av Broadwell-arkitektur, introdusert i 2014. Etterfølgeren fra våren 2016 er oppgradert til Skylake. (Foto: Toralv Østvang)
Selv forholdsvis nye Mac-er har prosessor som begynner å dra på årene. Denne Macbook-en av tidlig 2015-årgang har Intel Core M-prosessor av Broadwell-arkitektur, introdusert i 2014. Etterfølgeren fra våren 2016 er oppgradert til Skylake. (Foto: Toralv Østvang)

– Nå må Apple skjerpe seg

Manglende fornyelse på Mac-siden gjør at Apple taper terreng i pc-markedet. Salgstallene er svekket i tredje kvartal.

Apple-aksjonærene kan glede seg over at aksjene deres har gått merkbart opp samtidig med at nyhetsmeldingene om Samsungs brannfarlige Note 7-mobil er blitt stadig dystrere.

Men samtidig er markedstallene som er lagt fram for tredje kvartal, deprimerende lesning for de samme aksjonærene.

Ifølge analysebyrået Gartner hadde Apple en markedsandel det globale pc-markedet i tredje kvartal på 7,8 prosent. Gartner plasserer Apple på femteplass på listen over verdens største pc-produsenter, etter Lenovo, HP, Dell og Asus.

Må skjerpe seg

Kommentarartiklene og kommentarer i nyhetsartiklene i den Apple-orienterte delen av datapressen er fulle av utsagn om at nå må Apple skjerpe seg.

Det er et skrikende behov for fornyelse av Apples pc-linje bestående av Macbook, Macbook Air, Macbook Pro, Imac, Mac Pro og Mac mini, heter det.

Blant de fem ledende pc-produsentene var det Apple på femteplass som ble rammet av den største nedgangen i tredje kvartal, med et fall på 13,8 prosent i Mac-salget sammenlignet med tredje kvartal året før, ifølge Gartner.

Det konkurrerende analyseselskapet IDC har ganske like tall og opererer med en Apple-nedgang på 13 prosent, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Salget av Mac-er endte på fem millioner enheter i løpet av kvartalet, ned fra 5,76 millioner enheter i samme kvartal i fjor, ifølge Gartner.

Mange Mac-er, både stasjonære og bærbare, er klare for å oppgraderes til Intels Skylake- og Kaby Lake-prosessorer, noe som kan få salget av Mac-er til å øke igjen, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Heller bærbare enheter

Hva nedgangen skyldes, kan man bare spekulere på, skriver svenske Macworld. Våre svenske kolleger skriver at det er en kvalifisert gjetning at dagens forbrukere heller kjøper mer portable enheter som Iphone og Ipad enn rendyrkede datamaskiner.

Svenske Macworld påpeker at også salget av tradisjonelle Windows-pc-er er for nedadgående. Unntaket i tredje kvartal var HP og Lenovo, som hadde en marginal vekst, heter det.

Appleinsider påpeker på sin side at det ikke bare er forbrukere den vestlige verden som i økende grad ser ut til å foretrekke portable enheter. Den samme trenden gjør seg gjeldende i markedet av fremvoksende økonomier i den andre og tredje verden.

Oppfrisking i høst?

Samtidig fastslår også Appleinsider at Apple kan stanse den nedadgående trenden med en oppfriskning av maskinparken i høst. Spesielt gjelder dette Apples bærbare pc-er under Macbook-logoen – Macbook, Macbook Pro og Macbook Air, heter det.

Blant annet viser Appleinsider til ryktene om en ny Macbook Pro med et OLED-basert funksjonstast-brett i stedet for fysiske funksjonstaster, samt ryktene om en tynn og lett Macbook med 13-tommers skjerm.