PRO: Apple kaller det for verdens beste proff-notebook (Foto: Apple)
PRO: Apple kaller det for verdens beste proff-notebook (Foto: Apple)

16" MacBook Pro lansert

En etterlengtet oppdatering som får følge av nye Mac Pro i desember. Og Esc-tasten er tilbake. Julaften kom tidlig i år.

Publisert Sist oppdatert

Større skjerm? Sjekk. Nytt tastatur? Sjekk.

Kanskje de to mest etterspurte egenskapene for en ny MacBook Pro. Apple kaller det verdens beste proff-notebook.

16" MacBook Pro

Ryktene hadde versert en stund, og tegnene ble tydeligere og tydeligere. Og så kom fasiten – med omtrent akkurat det vi over tid hadde forestilt oss, og som også mange hadde håpet på. Men den gamle 15"-modellen vil faktisk forsvinne. 

Det gamle chicklet-tastaturet er historie, og en helt ny konstruksjon med sakse-mekanisme og 1mm travel (vertikal aksjon) er på plass. Er dette viktig for deg så bør du vente til den kommer i butikken for en test.

Raskere CPU, også (du kan få 6 og 8 kjerner) – men visstnok ikke så veldig stor forskjell fra dagens beste. Men antakelig skal du uansett oppgradere fra en noe eldre modell. Hovedprosessoren er 9. generasjon Intel-brikke opptil 2,4 GHz/2,6 GHz og med Turbo Boost opptil 5.0 GHz. 

Og så kan du også få solid med minne: Hele 64 GB med RAM er det mulig å spekke den med, og dessuten 8 GB VRAM på grafikkortet. Det er et AMD Radeon Pro 5000M-kort det er snakk om.

Skjermen er selvfølgelig Retina (500 nit lysstyrke, og P3 bredt fargespekter), og er altså litt større uten at det påvirker størrelsen på maskinen nevneverdig. Oppløsningen er på 3072x1920, rett i underkant av seks millioner billedpunkter med en tetthet på 226 ppi.

Lyden skal etter sigende være mye bedre, med seks innebygde høyttalere. Force Touch styreplate kjenner vi, og det samme gjelder for Touch ID som styres av Apples T2 sikkerhets-enklave (en liten ARM-brikke).

Og Escape-tasten er altså tilbake – spesielt utviklere skal ha etterlyst denne (sist sett som en soft-key på Touch Bar). Og til og med omvendt T-arrangement for piltastene, akkurat som i gode, gamle dager.

Større batteri er også en del av pakken, og for første gang fra Apples side på hele 100 Wattimer. Med ordinær bruk skal det vare opptil 11 timer, men setter du den på prøve (som proff) så avhenger det helt av hva vi snakker om. Men da er nok prioriteten hastighet?

Lagringsmediet kommer som standard med 512 GB og 1 TB, men du kan spesialbestille intet mindre enn 8 TB om du har penger som brenner hull i lommen på deg. Merkostnaden for dette er på 24 200 kroner.

Så om du setter alle kluter og makser maskinen fra fabrikk så klokker den inn på nesten 70 000 kroner. Kan hende en telefon til banken, først?

Du kan lese mer hos Apple her. Maskinen basert på standard-konfigurasjoner er klar for levering.

Via Apple