MBP: OLED-lyslist med berøringskontroll. (Foto: Apple)
MBP: OLED-lyslist med berøringskontroll. (Foto: Apple) 

Slik virker Touch Bar

Apples nye MacBook Pro har en liten OLED-stripe over tastaturet med kontekstuelle svarveier til kommandoer, tekst, fargevelger, bildeforhåndsvisning, emoji. Se bilder i galleriet.

Publisert Sist oppdatert

Apple presenterte i forrige uke siste iterasjon i MacBook Pro-familien. Og det som virkelig står frem er nye Touch Bar.

Touch Bar er en liten OLED-list som sitter over tastaturet der funksjonstastene på en notebook sitter idag. F-tastene forsvinner ut med badevannet, men den gode nyheten er at macOS gir deg alle funksjonstaster tilbake som en berøringssensitiv flate som i tillegg også kan tilrettelegges og at den tilpasser seg den aktive applikasjonen.

No escape

Esc-tasten vil dermed ikke forsvinne helt, men gå over til å bli en soft-knapp. Åpner man Photoshop så vil hurtigvalg og kortkommandoer bli aktivert, eller verktøysinnstillinger og fargevelger - alt etter som.

Adobe Photoshop, som blir allment tilgjengelig i løpet av en måned eller to, er klar med programvaretilpasninger for å dra full nytte av Touch Bar. Det samme gjelder - ikke overraskende - for Apples egne iWork-applikasjoner (Pages, Numbers og Keynote) i tillegg til Safari, Bilder, Final Cut Pro X, FaceTime, GarageBand og iMovie med flere.

Men også Microsoft er på banen med Touch Bar-støtte under Office for Mac. Dette gjelder både Word, Excel, Skype og Powerpoint. Formodentlig også Outlook.

Pop

Det gjenstår å se hvor stor utbredelse og popularitet denne unike maskinvaren får etterhvert som maskinen kommer i hende på sluttbrukere. Maskinene har fått ben å gå på og har leveringstid på rundt en måned. 

I mellomtiden kan du sjekke ut en promo-video fra Apple nedenfor samt bla i billedgalleriet for nærbilder øverst. Kilde: Microsoft