TO-I-ÉN: Slår bro mellom Intel og ARM. (Foto: Apple)
TO-I-ÉN: Slår bro mellom Intel og ARM. (Foto: Apple)

Touch Bar er en ARM-maskin

Tro det eller ei - nye MacBook Pro er faktisk to maskiner i én, og nummer to er i prinsippet en Apple Watch.

Publisert Sist oppdatert

Apples nye MacBook Pro med Touch Bar kan synes å ha en stiv pris, men du får faktisk to datamaskiner i én! 

Det viser seg at selve Touch Bar-modulen med OLED-skjerm og berøringssensitivitet faktisk er en slags Apple Watch. Apple har designet nok en spesial-brikke for anledningen, kalt T1. Den inneholder både S2-SoC (System on a chip) fra Apple Watch i tillegg til den sikre enklaven (Secure Enclave) som også finnes i iPhone og som beskytter Touch ID-fingeravtrykksleseren. 

Embedded OS

T1-brikken er en ARM-modul som kjører en spesiell variant av watchOS, kalt eOS (e for embedded). ARM-systemet styrer grafikken i Touch Bar-skjermen og kommuniserer med macOS over en USB-bro. 

Hvorfor alt dette? Én a grunnene kan være begrensningen i antall skjermer som kan kobles til en Intel Skylake-brikke, der Apple ønsker å opprettholde muligheten for flest mulig eksterne enheter over Thunderbolt 3. 

En annen grunn er en vertikal integrering av den supersikre enklaven som allerede har en etablert løsning over iOS og watchOS. macOS har ikke de samme sikkerhets-lagene. Touch ID-integrasjonen i Touch Bar sikrer både pålogging til Mac’en, betalingsløsning via Apple Pay samt tilgang til Keychain som lagrer både passord og betalingskort.

iOS og macOS dualboot?

Hva kan dette så bety for fremtiden? Er dette bare det første eksemplet vi ser på en ARM-prosessor i en MacBook Pro - underforstått: Vil MacBook Pro om ikke lenge faktisk kjøre iOS? Eller kanskje man kan se et sambruk, der enkelte apps kan kjøres i iOS-modus på den store skjermen for å spare strøm, mens macOS-kjernen sveives igang ved behov for kraftigere applikasjoner?

Man skal huske på at Microsofts Office-pakke allerede finnes på iOS med kapabilitet som tilfredsstiller de fleste vanlige sluttbruker-behov. I tillegg finnes mange også særs avanserte apper for iOS, så kanskje vi etterhvert kan se at maskinen faktisk kan dualbootes til iOS og heller bruke Intel som co-prosessor ved behov? 

Via Steve Troughton-Smith