SSD: Rask flashlagring fra Apple. (Foto: Apple)
SSD: Rask flashlagring fra Apple. (Foto: Apple)

Apple med markedets raskeste lagring

Med nye MacBook Pro satser Apple stort på lav vekt og lang batteritid, men leverer samtidig den raskeste SSD-teknologien som finnes. 

Publisert Sist oppdatert

Apple ledet an i markedet ved å introdusere PCIe SSD-type lagring for laptop-er, og tar det hele nå videre med NVM Express (NVMe).

I en artikkel publisert på amerikanske Computerworld fremgår at man forventer at markedets raskeste SSD-disk blir å finne i de nye MacBook Pro-maskinene med Touch Bar. 

Flash-minne

Når det sies at man forventer dette, skyldes det at få har fått tilgang til disse maskinene hittil, og ingen har hatt anledning til å teste ytelsen i lab-en –  utenom Apple selv. Men ifølge spesifikasjonene vil flashdisken i en 15-tommer kunne skrive med 2,2 Gbps og lese med 3,1 Gbps. 

De høye hastighetene oppnås grunnet parallelle prosesser, noe som gjør at større SSD-disker faktisk opererer raskere enn små. 

Pro?

Når det er sagt så er lese-/skrivehastighet på pluss-siden når det gjelder Pro-tilnavnet for disse maskinene - mange har klaget sin nød over for eksempel maks-taket på minnet med 16 GB. 

Apple har konstruert disse nye maskinene spesielt med tanke på lav vekt og lang batterilevetid. Ironisk nok er batteriet mindre i disse maskinene enn tidligere, men det forklares for eksempel med at skjermen - selv om den er mer lyssterk - også bruker mindre strøm enn før. 

Skylake uten 32 GB LPDDR4

Apple har valgt å bruke Intel Skylake-prosessorer i de nye maskinene, men denne prosessor-plattformen støtter ikke 32 GB LPDDR4-typen RAM-minne som er optimalisert for bærbare maskiner. Man kan selvfølgelig putte inn standard type RAM, men vil gå vesentlig på bekostning av strømforbruket.

Sikkerhetsekspert Jonathan Zdziarski skriver på sin side at 16 GB derimot faktisk er mer enn tilstrekkelig, og at han måtte jobbe hardt for å makse ut systemet innenfor denne minne-konvolutten. Legg dette til de superraske diskene vi kan forvente oss i de nye bærbare Mac-ene, ja da er det kanskje ikke et praktisk problem?

Sjekk ut en video fra Computerworld som ble spilt inn rett etter lanseringen nedenfor.