APPLE MUSIC: Mange har brukt mye tid på spillelistene sine. (Foto: Move to Apple).

Slik henter du spillelister fra Spotify til Apple Music

Guide: Overfør spillelister fra ulike kilder til Apples strømmebibliotek på nett - og spar harddiskplass samtidig.

Publisert Sist oppdatert

Apple Music befester sin stilling - strømmetjenesten er nå tilgjengelig både for IOS, Android, Mac og Windows – og sist også på Sonos. 

Import / eksport

Og siden abonnements-baserte Apple Music er en strømmetjeneste, betyr det at det er mulighet for å spare plass på Mac-en ved å bare flytte spillelister og filinformasjonen over i skyen.

Også spillelister som i utgangspunktet kun er tilgjengelig på konkurrerende tjenester som Spotify, kan importeres inn til Apple Music. Eller selvkomponerte spillelister fra venner og bekjente som man har brukt mye tid på. 

Oppdagelse

En av gledene med strømmetjenester er den (nærmest) ubegrensede tilgangen til all verdens musikk. Oppdagelse er en vesentlig faktor, og det finnes spillelister fra mange slags hold – både fra venner og også kuraterte lister fra musikkpublikasjoner.

Apple har selv avdelinger i Apple Music under Nytt for spillelister både fra DJ-er og musikkpressen som Q Magazine, Filtr, Mojo, Rolling Stone, NME, DJ Mag, Digster, Shazam og flere til. 

Det finnes også nettsider som legger ut spillelister formatert for Apple Music, for eksempel Playlisthunt. Derimot finnes det også mye som kun publiseres for Spotify eller andre av de allerede godt etablerte tjenestene i et marked der Apple kom sent på banen. For eksempel legger Aftenposten ut anbefalte spillelister ukentlig.

Spotify-import

Så dersom du kommer over Spotify-spillelister du ønsker å importere over i Apple Music, finnes det heldigvis en app for det. For såvidt kan iTunes selv importere spillelister fra eksterne kilder, men det er ikke alltid formateringen av disse filene får det rette XML-formatet.Vi nevner her Stamp og Move to Apple Music blant flere apper for Mac, og sistnevnte virker som den mest robuste løsningen.

Begge løsninger forutsetter at man har en Spotify-konto tilgjengelig for anledningen, men en gratis-konto duger fint. Kommer du over en spilleliste formatert for Spotify som du liker, så legg den til der, og bruk appene til å flytte spillelisten(e) over til Apple Music. Begge løsninger krever også at du har iTunes 12.2 eller senere installert på Mac-en, og førstegangskoblingen må etablere en cookie ved å markere noen lydspor i iTunes som favoritter. 

Lokalt innhold

Et annet scenario er der man har lokalt innhold man ønsker å gjøre tilgjengelig på nett, enten filer man selv har tilgang til utenom iTunes eller spillelister man har fått fra bekjente ved at disse er eksportert som XML-filer. 

Si at du har en gammel Mac med iTunes og en musikksamling der det ikke er aktuelt at dette oppgraderes til iTunes 12.2 for Apple Music. Eksporter simpelthen spillelistene til en lokal XML-fil og kjør den gjennom Ivy. Krever at du har Mac-appen for Spotify installert lokalt på maskinen der konverteringen foregår.

Et alternativ, som både er mer allsidig og ofte både bedre og enklere, er Soundiiz. Konverteringen foregår på selve nettsiden, og en rekke tjenester er støttet. Også filer kan lastes opp for konvertering, inkludert M3U, PLS og XSPF. Og når spillelistene er tilgjengelige på Spotify bruker du bare Stamp eller Move to Apple Music som omtalt over til å få innholdet over til Apple Music.

Siden Soundiiz er såpass komfortabel med import av spillelister som filer, betyr det at man kan motta spillelister eksportert fra iTunes fra bekjente (dette er kun små filer), eller også kan generere disse filene for eksempel fra VLC (gratis) dersom man har lydfiler tilgjengelig lokalt uten at disse ønskes lagt til Itunes (for eksempel ved FLAC-filer).

Dropp enkelt en mappe med filer, eller enkeltfiler etter hverandre, inn i VLC-vinduet og velg deretter å lagre disse til en spilleliste. Kjør denne filen gjennom Soundiiz som nevnt over, og disse kan igjen gå gjennom Spotify som mellomlagring før endestasjon Apple Music.

Velkommen til skyen! For en kort guide til spillelister i Apple Music fra Apple sjekk ut demo-videoen under.