Apple snur - vil betale artistene likevel

Ville først ikke betale for musikken de planla å gi bort gratis i tre måneder. Snudde etter kjeft fra Taylor Swift.

Da Apple lanserte sin Spotify-konkurrent, Apple Music, for to uker siden avslørte de samtidig at de vil gi brukerne en hele tre måneders lang gratis prøveperiode. Så pass må kanskje til for å lokke brukerne bort fra godt etablerte konkurrenter.

At Apple i tillegg har solgt en drøss med telefoner og nettbrett som gjør det enkelt å bruke Apple Music skader nok heller ikke.

Om brukerne var godt fornøyd med å skulle få bruke musikktjenesten gratis i tre måneder, var det andre som ikke var like fornøyde.

Det viste seg nemlig at Apple ikke hadde planer om å betale artistene i gratisperioden. Noe som unektelig høres noe sleipt ut.

Artisten Taylor Swift har vært blant de mest uttalte kritikerne av denne løsningen. I tillegg til å være relativt negativt innstilt til streaming, har hun gitt klar beskjed om hva hun har ment om at Apple vil gi bort musikk uten å betale dem som har laget den.

I et blogginnlegg i helgen fortalte hun at hun ikke ville gjøre albumet "1989" tilgjengelig på Apple Music. Ifølge Swift at "tre måneder er lenge uten å få betaling, og det er urettferdig å be folk om å jobbe gratis". Hun påpekte at det "ikke var klaging fra et bortskjemt barn", men at hun snakket på vegne av artister, låtforfattere og produsenter som var "redde for å si i fra fordi de beundrer og respekterer Apple.

Snur etter kjeft

Nå ser det ut til at Apple har valgt å snu, for i et par ferske meldinger på Twitter melder Senior visepresident i Apple, Eddy Cue, at de tar til seg kritikken, og lover å betale for sangene de gir bort.

<blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/AppleMusic?src=hash">#AppleMusic</a> will pay artist for streaming, even during customer’s free trial period</p>&mdash; Eddy Cue (@cue) <a href="https://twitter.com/cue/status/612824775220555776">June 22, 2015</a></blockquote><script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

<blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="en" dir="ltr">We hear you <a href="https://twitter.com/taylorswift13">@taylorswift13</a> and indie artists. Love, Apple</p>&mdash; Eddy Cue (@cue) <a href="https://twitter.com/cue/status/612824947342229504">June 22, 2015</a></blockquote><script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Noe annet skulle vel egentlig bare mangle. Selskaper som Spotify og Tidal (tidligere Wimp) har i flere år blitt kritisert for å betale artistene dårlig for musikken som blir avspilt, men de har i det minste fått noe.

Swift var raskt ute med å svare, og var godt fornøyd med at Apple har valgt å snu, og vil betale for seg. Så gjenstår det å se om Taylor Swift blir å finne på Apple Music, eller om hun fortsetter å skygge unna streaming-tjenester.

Rett rundt hjørnet

Apple Music slippes 30. juni. Norsk pris er i skrivende stund ikke blitt kommunisert av Apple. Men det er rimelig å tro at månedsprisen blir 99 kroner.

Det er heller ikke bekreftet at tjenesten blir tilgjengelig i Norge fra starten av. Men ettersom tjenesten lanseres samtidig i over 100 land, er det grunn til at tro at Norge står på listen.