NEON: Nettleser med egen desktop (Foto: Opera)

Operas nye konsept-nettleser

Opera har lansert en helt ny type nettleser-opplevelse kalt Opera Neon. På tide at noen tenker nytt?

Publisert Sist oppdatert

Fremtiden er skinnende neon, tenkte nok Opera da de lanserte et forfriskende nytt tilløp til en nettopplevelse.

Opera Neon er en konsept-browser, så alle funksjoner man er vant til fra en fullverdig nettleser vil ikke være tilstede fra dag én. Men enkelte funksjoner som testes vil gi grunnlag for videreutvikling av den kanoniske Opera-nettleseren, og det er allerede planlagt at enkelte funksjoner skal fases over i løpet av våren. 

Dette er en test

Men Opera har vært veldig fremoverlent og fleksible i senere tid hva angår videreutvikling av de fremoverliggende elementene av en nettleser. Opera Neon fokuserer primært på innhold, og drar også veksel på iOS-metaforer slik som delt skjerm.

Nettsider og bokmerker lagres som bobler som flyter opp avhengig av bruksintensitet. Innhold som skjermbilder samles opp i et lite bibliotek, og videoinnhold kan sprette opp over tilhørende nettside slik vi også kjenner det fra nye iOS 10.

Fremtiden?

Brukeropplevelsen er definitivt annerledes og også forfriskende. Det kan minne om datamaskinens skrivebords-metafor, med en skjermbakgrunn og vinduer som åpnes foran. Nettsider og bokmerker blir som app-ikoner. Som med all ny teknologi kan det være en tilvenningsfase, men dersom utforsking og utprøving er like morsomt som det grafiske ser ut så skal det nok gå som en lek.

Om Opera Neon er fremtiden for nettlesere gjenstår å se.

Opera Neon er gratis for Mac og kan lastes ned her. Sjekk ut en promo-video nedenfor. Det finnes en tilsvarende funksjon for Windows. Du kan lese mer om Opera Neon her

Via Opera