WWW: Raskere og sikrere nett med Cliqz. (Foto: Cliqz)

Nettleser med fokus på personvern

Cliqz følger den tyske renhetsloven - ikke for øl, men for personvern. Finnes for Mac, Windows, iOS, Android og som Firefox-utvidelse.

Publisert Sist oppdatert

Mange bytter nettleser til Chrome, enten det er fra Edge, Internet Explorer eller Safari. Men er du opptatt av personvern, bør du prøve tyske Cliqz.

Cliqz er spesielt utviklet med tanke på personvern, og firmaet som står bak Cliqz har dessuten kjøpt opp tilleggsmodulen Ghostery for å sikre personvern direkte i nettleseren – selv om det er en tilleggsmodul også her.

Cliqz er basert på Firefox, og får dermed tilsvarende compliance-score på HTML5-tester. En test som forøvrig norske Opera og Vivaldi gjør det godt på, og der både Microsofts og Apples produkter henger etter. 

– Ikke følg meg

Der Cliqz virkelig skinner, er den innebygde anti-sporingsteknologien. Cookies og annet som følger etter deg på nett, skal aktivt kommes til livs. Det finnes kontrollpaneler for inspeksjon av sikkerhetsinnstillingene.

Det skal nevnes at Apples kommende operativsystem for Mac, macOS High Sierra, også tar et langt skritt i retning av Safari-blokkering av såkalte Evercookies, brødsmuler som tradisjonelle do not track-mekanismer ikke klarer å håndtere. Du kan lese mer om dette på amerikanske Macworld her.

Nettlesere flest

Cliqz både ser ut og oppfører seg som mange andre nettlesere, og har et minimalistisk, moderne utseende. Cliqz er rask i bruk og vil for mange kunne erstatte de nettleserene man er vant med, med kort tilvenningsfase.

Cliqz vil, som mange andre nettlesere, enten begrense eller blokkere utvidelser som Java, Flash eller Silverlight. Moderne løsninger basert på HTML5, også nettbanker, vil fungere som man er vant til ellers.

Det er enkelt å endre søkeinnstillinger, for eksempel til DuckDuckGo eller andre motorer med fokus på privatliv. Det er dessuten vel verd å se over innstillingene for å tilpasse dem aktivt.

Åpent opp

Cliqz er åpen kildekode, og er dessuten gratis. Cliqz finnes både for skrivebordet og som mobil-app. Du finner Cliqz for skrivebordet her, og for iOS på AppStore her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.