WEBKIT: Siste nytt fra Apple innen nettlesere. (Foto: Apple)

Test ny Safari-teknologi

Vær fullt på høyden med den siste utviklingen av nettleseren for Mac samt andre programmer som bruker Webkit-motoren. 

Publisert Sist oppdatert

Spesielt utviklere, men for den saks skyld alle som er nysgjerrige på utviklingen av Safari, kan nå teste kommende webkit-teknologi gratis.

Safari, nettleseren til både OSX og IOS, er bygd over Webkit-motoren. Webkit utmerker seg med raskhet, og prosjektet er ikke unikt for Apple. Selv Googles nettleser Chrome samt norske Opera bygger på en fork av webkit, etter at Apple åpnet opp kildekoden for 10 år siden.

Webkit utvikles fortløpende med såkalte nightly builds, som ikke nødvendigvis er hverken stabile eller fullt på høyden med støtte for tilleggsmoduler.

For utviklere er disse versjonene nyttige for å henge med på siste nytt, men de kan ofte være lite egnet for forbrukere.

Icloud

Apple gjør nå likevel en egen forhåndsversjon av Safari fritt tilgjengelig for alle som har lyst til å teste hva man kan vente seg av standard-nettleseren fremover.

Versjonen er en såkalt stable build og støtter Icloud-rammeverket for synkronisering av bokmerker og åpne nettsider på andre enheter samt leselisten. 

Safari Technology Preview kan kjøres side om side med den vanlige Safari-installasjonen.

For spesielt interesserte nevnes følgende utvalgte teknologier:

  • ECMAScript 6
  • B3 JavaScript JIT compiler
  • Forbedret IndexedDB implementering
  • Shadow DOM
  • Programmatisk klipp&lim til utklippstavlen (siste nådestøt for Flash?)
  • Content Security Policy Level 2

Bugs

​Finner du feil i Safari Technology Preview, ønskes det tilbakemelding på Bugzilla. Du kan laste ned nettleseren gratis her. Fremtidige oppdateringer blir gjort tilgjengelige gjennom App Store-appen i OSX, det vil si samme sted som systemoppdateringene. 

Via Webkit.org