Foto: Nødvarsel.no / Colourbox (Adam Höglund)
Foto: Nødvarsel.no / Colourbox (Adam Höglund)

Nødvarsel på mobil

Idag ble det nye systemet for nødvarsel på mobil lansert og demonstrert. Virker det på iOS, mon tro?

Publisert Sist oppdatert

Sirener vil du fremdeles høre, men dersom det virkelig er fare på ferde så vil myndighetene nå også varsle deg på telefonen. Systemet vil sende varsel til alle telefoner innenfor et definert geografisk område, og i tillegg til et grafisk tekst-element også ha en kraftig lyd.

Hvis telefonen din støtter tekst til tale kan du også få varselet lest opp, ifølge opplysninger. I tillegg vil telefonen vibrere, og det hele skjer uavhengig om du er i en telefonsamtale eller om lyden er skrudd av. Nødvarsel er ikke det samme som sms. Teksten i varselet vil være på norsk (bokmål) eller engelsk, avhengig av hvilken språkinnstilling du har på telefonen din.

Det er gratis å motta et nødvarsel. Du trenger ikke å registrere deg, melde deg på eller laste ned en app. Nødvarsel bruker ikke telefonnummeret ditt eller noen andre opplysninger om deg. Det spiller derfor ingen rolle hvilket abonnement du har, hvor du bor eller jobber, eller hvor telefonen er registrert.

Følgende tre betingelse må være innfridd:

    • Mobilen må være skrudd på
    • Mobilen må være koblet til mobilnettet (4G/5G)
    • Mobilen må være kompatible (oppdatert med nødvendig programvare) for å motta Nødvarsel.

Dette gjelder iPhone-telefoner av typen iPhone 8 eller nyere og som er oppdatert med iOS 16.2 eller nyere. Det vil også gjelde for Apple Watch som er oppdatert med watchOS 9.2 eller nyere. Det er usikkert om dette gjelder smartklokken med eSIM, noe vi muligens antar, eller om samme dermed også vil gjelde for en iPad med radiomodul. Aktuell versjon av iOS er v16.3.

Det er mulig den slurvete photoshoppingen av illustrasjonsbildet var et slags frampek, for under lanseringen der skjermbilde fra en Android- og iOS-telefon ble kringkastet, så så det mest ut som om systemet bare virket på Android: Klokken viser 12:39 på skjermbildet fra begge systemer som ble vist på storskjerm, men iOS-enheten har tilsynelatende kun et varsel i Innstillinger... og ikke en melding tvers over hele skjermen. Kanskje man hadde glemt å oppdatere til en iOS-versjon som er støttet?

Du kan lese mer her. NRK Dagsrevyen hadde et innslag om saken - se her. Regjeringens pressekonferanse og flere opplysninger finnes på denne nettsiden.