GOOGLE PAY: John Sætre (til venstre) i Nordea og Jens Nes i Visa lanserer Google Pay i Norge med kaffeservering utenfor Nordea-lokalene i VG-bygget i Oslo. (Foto: Toralv Østvang)
GOOGLE PAY: John Sætre (til venstre) i Nordea og Jens Nes i Visa lanserer Google Pay i Norge med kaffeservering utenfor Nordea-lokalene i VG-bygget i Oslo. (Foto: Toralv Østvang)

Også Google Pay i Norge

Ingen sikkerhetsbrist. Ingen sure kundehenvendelser. Det er Nordeas erfaring med Apple Pay, introdusert i juni. Nå er også Google Pay kommet til Norge.

Dermed er i praksis hele det norske mobilmarkedet dekket når det gjelder kontaktløs mobilbetaling, i hvert fall i teorien. Apples IOS-operativsystem har en markedsandel på vel 45 prosent i Norge og Googles Android-OS dekker vel 54 prosent, ifølge Statcounter.

Kontaktløst gjennombrudd

Nå krever riktignok både Apple Pay og Google Pay mobiler av nyere dato, og i tillegg er det jo mange potensielle brukere som er kunder i banker som ikke støtter disse løsningene. Men at kontaktløs betaling via mobil nå er midt inne i en stor gjennombruddsfase, er det ingen tvil om.

På pressekonferansen hos Nordea tirsdag morgen, da Google Pay ble lansert på det norske markedet, sa norgessjef Jens Nes i Visa det slik: – Kundene omfavner kontaktløs betaling.

Ingen sikkerhetsbrist

John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge, fulgte opp med å bekrefte at det så langt ikke har vært registrert en eneste sikkerhetsbrist på denne betalingsformen siden Apple Pay ble lansert.

– Hva med kundeservice-henvendelser, har det vært mange av dem?

– Nei, vi har ikke hørt om noen problemer. Vi har tvert imot bare fått positiv omtale på våre Facebook-sider, sier Sætre.

I denne omgang er det Nordea, Sparebanken Sør, Storebrand Bank, Revolut – begrenset til Mastercard-kundene – og Monobank som støtter Google Pay i Norge. Sbanken, som også var med på Apple Pay-lanseringen i juni, kommer etter i første kvartal 2019, ifølge Dinside.

Kundetilstrømning

KLAR TIL Å BETALE: Slik ser mobilskjermen ut når man er klar til å betale med Google Play. (Skjermdump: Toralv Østvang)
KLAR TIL Å BETALE: Slik ser mobilskjermen ut når man er klar til å betale med Google Play. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Storbanker som DNB og Sparebank 1 ser ut til å holde fast ved sin lojalitet til Vipps. Hvor bærekraftig den linjen er, gjenstår å se, men det er jo verdt å merke seg at Vipps hevder at 200.000 nordmenn bruker Vipps til betaling og pengeoverføring – hver dag. I så måte ser Vipps ut til å være en suksesshistorie.

Nordea på sin side har opplevd en stor tilstrømning av nye kunder etter at banken bestemte seg for å satse på Apple Pay og har tilsvarende store forventninger til effekten av innføringen av Google Pay.

John Sætre i Nordea bekrefter at det har vært mange som har anskaffet både kreditt- og debet-kort hos Nordea i kjølvannet av Apple Pay-lanseringen, og at det også har vært en god del kunder fra andre banker som har flyttet hele sitt bank-kundeforhold over til Nordea i den sammenhengen.

53.000 brukersteder

I skrivende stund er det ifølge Nordea 53.000 brukersteder i Norge som aksepterer kontaktløs betaling, inkludert mobilbetaling via Apple Pay og Google Pay. En del av den kontaktløse betalingen skjer også via kort, men Visa-sjef Jens Nes er ivrig etter å påpeke at Visa Token Service bidrar til å gi denne betalingsløsningen et ekstra lag av sikkerhet.

Google Pay benytter Visa Token Service, der kortopplysningene erstattes av en unik sifferkode, på fagspråket kalt et token, som lagres i skyen. Dette ekstra laget av sikkerhet gjør at kortopplysningene ikke blir brukt eller stjålet av andre parter, ifølge Visa.

Også Apple benytter en slik token-løsning i sin Apple Pay.

– 89 prosent av norske forbrukere bruker allerede mobile enheter til betalinger og digitale banktjenester. Betaler du med et Visa-kortet ditt i Google Pay, kan du være trygg på at dine kortdata er sikre, og at betalingene går raskere og enklere, sier Nes.

Nøling i dagligvare

Visa har satt som mål at innen 1.1.2020 skal alle betalingsterminaler akseptere kontaktløs mobilbetaling. De fleste gjør det allerede i dag, selv om en del ikke er aktivert for det ennå.

SIKKERT SOM BANKEN: – Visa Token Service bidrar til å gjøre mobilbetaling via Google Pay svært sikkert, fremholder norgessjef hos Visa, Jens Nes. (Foto: Toralv Østvang)
SIKKERT SOM BANKEN: – Visa Token Service bidrar til å gjøre mobilbetaling via Google Pay svært sikkert, fremholder norgessjef hos Visa,  Jens Nes. (Foto: Toralv Østvang)

Men selv om mobilbetaling kan brukes i stadig flere sammenhenger, er dagligvarebransjen fortsatt litt nølende, blant annet fordi de krever løsninger som gir støtte for fordelsprogrammer og lojalitetskort som Trumf og lignende.

Dessuten har det vært mye snakk om at Visa og Mastercard bidrar til dyrere transaksjoner enn norske Bankaxept, men Visa-sjef Jens Nes sier at nå går Visa-prisene ned og Bankaxept-prisene opp, så dette er ikke lenger noen særlig relevant problemstilling.

Google hevder for øvrig at selskapet selv ikke tjener noe på Google Pay, men ifølge E24 fremholder selskapet at tjenesten anses som en viktig del av Googles samlede netthandelstrategi.

Google Pay-lanseringen på tirsdag omfattet for Nordeas del hele Norden.