Foto: Apple
Foto: Apple

Apples nye Studio Display

Forrige uke lanserte Apple en flunkende ny og heit Mac-maskin for det øvre segmentet - kalt Mac Studio.

Publisert

Til samme studio kan du også få deg en helt ny Apple-monitor, kalt Studio Display. Denne er tenkt nettopp som et kompliment til Mac’en.

Apple Studio Display har en størrelse på 27" diagonalt og 5K oppløsning, og et 12MP vidvinkel innebygd kamera med 122 graders synsfelt, tre mikrofoner samt seks høyttalere og romlig lyd. Og dessuten en iPhone-chip på innsiden. Fordi…?

Også denne skjermen ar Retina-oppløsning, med 14,7 millioner billedpunkter og en lysstyrke på 600 nits. Trenger du mest mulig farger så får du det - med bredt P3 billedrom får du hele 1 milliard av dem. Disse justeres automatisk takket være input fra en lyssensor som følger med på omgivelsene. Selve overflaten på skjermen er behandlet med et anti-refleksbelegg, men du kan også få det famøse nano-teksturbelegget som fungerer enda bedre selv i rom med direkte sollys.

Skjermen har også en kunstig intelligens-funksjon som lar kameraet følge det i rommet dersom du er del av en video-samtale - som for eksempel med FaceTime. Apple kaller dette for I fokus, og det virker også på enkelte andre apper. De første testene internasjonalt er ikke spesielt nådige i sin kritikk av billedkvaliteten på kameraet, men Apple sier at dette kan fikses med en programvare-oppdatering. Så vi får se.

Og så var det dette med den innebygder A13-brikken. Den bidrar til alt dette med kunstig intelligens, og tar også hånd om kalibrering av romlige lyd for for eksempel Dolby Atmos.

Tilkoblinger er fremdeles på baksiden, hvor de kanskje ikke er super-tilgjengelige - men slik må det neste bli med tanke på at fronten er utfallende glass. Du får tre USB‑C-porter kan du koble til og lade enheter – alt fra nettverk og eksterne disker til tastatur, mus og iPhone. Thunderbolt-porten kobler Studio Display til Macen med én enkelt kabel. Den samme porten kan lade kompatible bærbare Macer – og til og med hurtiglade 14-tommers MacBook Pro.

Studio Display kan konfigureres med ett av to stativalternativer eller en monteringsadapter: Stativ med vinkel-justering, eller også vinkel- og høydejustering. I tillegg til VESA-adapter. Pris for stativ som også er høyde-justerbart kommer i tillegg til selve monitoren som enten koster 18,990 kroner eller 22,490 kroner - sistnevnte er luksus-utgaven med nano-tekstur. Det medfølger Thunderbolt-kabel (1 m).

Til slutt nevner vi for det første at Apple også selger en fin pusseklut som er skånsom mot nano-teksturen, og dessuten også at Apple har oppdatert BootCamp med støtte for Studio Display. Det store forbeholdet for sistnevnte er selvfølgelig at du ikke bruker den nye Mac Studio, men derimot en Intel-basert Mac som lar deg starte maskinen rett i Windows. Som kjent tillater ikke Apple Silicon-maskiner dette i skrivende stund. Kanskje WOA kommer dithen til slutt?

Via Apple