Foto: Apple
Foto: Apple

Dette er nye Mac Studio

Apples lanseringsevent 8. mars ga oss omtrent det vi trodde - og håpte på - inkludert en ny Mac Studio.

Publisert

Vi visste på et vis at dette skulle være en arbeidsstasjon, men selv om den er basert på den nye M1 Ultra-prosessoren så har Apple likevel lovet oss en ekte Mac Pro litt senere. I mellomtiden skal det mye til for ikke å kunne glede seg over en ny maskin som er mange ganger raskere enn de forrige Mac Pro!

Topp-spekket kommet Ultra-varianten av maskinen (du kan også få den bygd over en M1 Max) med 20 kjerners CPU, 64 kjerners GPU og et nevral-nettverk med 32 kjerner. 128 GB med superrask felles minne (800 Gbs båndbredde) ligger i potten, samt 8 TB med lokal SSD-lagring. Pris: Nesten 100.000 kroner.

I tillegg skal den være både modulær og ellers generelt stillegående, og med lett tilgjengelige USB-C porter og en SDXC minnekort-leser rett i fronten - samt en lang rekke tilkoblinger i bakkant.

M1 Max-hjernen kaller Apple for den kraftigste chipen noensinne i en PC. Hva kan du bruke alt dette til? Opptil ni strømmer med videoavspilling i 8K ProRes, opptil 11 billioner instruksjoner i sekundet (takket være 57 milliarder transistorer), støtte for opptil fem skjermer, koding og dekoding av H.264, HEVC og ProRes, i tillegg til opptil 8 TB SSD med en lesehastighet på opptil 7,4 GBps.

Men M1 Ultra klarer enda mere: Med dobbelt så mange ressurser i mediemotoren kan M1 Ultra støtte opptil 18 strømmer med 8K ProRes 422-video – noe ingen andre PC-er klarer. Ikke værst til å være et kabinett med fotavtrykk til en Mac mini med en høyde på under 20 centi. Med sine 114 milliarder transistorer håndteres opptil 22 billioner instruksjoner i sekundet i tillegg til alt det andre.

Sjekk gjerne ut Apples ytelses-referanser - konklusjonen er stort sett raskere, og bedre. Og mens du er igang: Sjekk ut en promo-video her: