KVADRAT: Trådløs betaling eller brikke

ApplePay kommer til Square

Trådløs betaling med iPhone eller AppleWatch også for små bedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Under WWDC 2015-åpningstalen forrige mandag introduserte Apple en rekke nye partnere for deres trådløse betalingsløsning, ApplePay.

Apple har tidligere sagt at de ønsker en global utbredelse for ApplePay, og at systemet vil komme til Europe dette året. Nå tar de første steget i Stor-Britannia, med oppstart i juli.

NFC

ApplePay erstatter bank- eller kredittkort med en iPhone eller AppleWatch mot NFC-betalingsterminaler. Mange slike finnes allerede i butikker i Norge, og enkelte bankkort har NFC innebygget med mulighet for kodefri betaling for mindre beløp.

Mobil-betaling

Også systemer for mobil-betaling er i bruk, for eksempel Square og scvenske iZettle. Disse benytter enten magnetstripe-lesere eller chip-leser med numerisk tastatur for verifisering. Fordelen med disse løsningene er at de er rimelige eller gratis i anskaffelse, noe som gjør de attraktive for små bedrifter og utsalgssteder. Sportsklubbens vaffel-utsalg eller orkesterets loppemarked kan like gjerne benytte disse som en food truck, mobil-kiosk på stevner eller salgsbod på torget.

Square

Square ble startet av Jack Dorsey, bedre kjent som en av Twitter-gründerene.  Han er fremdeles sjef der, samtidig som han midlertidig har vendt tilbake til Twitter etter at Dick Costolo nylig trakk seg fra stillingen.

Square var først ute i markedet med mobilbetaling med magnetstripe-leser som kobles mot audio-porten i en iPhone eller iPad. Siden har POS-terminaler kommet til for installasjon på disk i butikker samt Pin-and-Chip lesere for det europeiske markedet som ikke er signatur-basert slik det amerikanske EMV-markedet er.

Og heldigvis ser Square og ApplePay ut til å kunne fungere side om side, og faktisk også samarbeide. Der ApplePay er avhengig av EMV-aktørene og samarbeid med alle de mange bankene vil Square fremdeles kunne betjene lokale kjøpmenn og bedrifter, men altså med en ny og elegant løsning som både integrerer trådløs ApplePay og også EMV.

Modellen som ble vist frem under WWDC 2015 har altså både NFC-radio og EMV-brikkeleser, og formodentlig vil den bruke en iPhone-app til verifisering av sistnevnte: Enten via signatur på skjermen for amerikanske markeder, eller via kode-panel i europeiske markeder. Og den gamle magnestripe-leseren følger også med.

Også nye Square er gratis, med 49 dollar innskudd mot tilsvarende i transaksjons-kreditt. På samme måte som betalingsterminaler man kjøper eller leier gjennom andre POS-løsninger tar Square en liten andel av omsetning i gebyr, men typisk en lavere andel.

Så muligheten for å se ApplePay i Norge kan faktisk være på Bondens Markedet snarere enn på McDonalds!

Du kan lese mer om Square her. Sjekk ut noen promo-videoer nedenfor.

Via Square