NYHETER:

SMERTE: Contour Design, som utvikler ergonomisk datatutstyr har fått 1.256 respondenter i Sverige, England, Frankrike, Tyskland og USA til å svare på spørsmål om plager i forbindelse med stillesitting foran skjermen. Mange kjenner på dette, men forventer likevel liten støtte til ergonomisk utstyr av arbeidsgiver. (Foto: Istock)

Forventer ikke støtte til ergonomisk utstyr

Tre av fire som tilbringer mer enn fire timer daglig foran PC-en opplever plager de mistenker skyldes stillesittende arbeid foran skjermen. Likevel vil ikke flesteparten investere i mer ergonomisk kontorutstyr – eller spørre arbeidsgiver om å få det.

I en undersøkelse gjort av danske Contour Design, svarte 80 prosent av respondentene at de tilbringer mer enn fire timer foran PC-en daglig. Av disse opplever tre av fire smerter i nakke, rygg, skuldre, albuer, armer, håndledd eller fingre. Respondentene mistenker at smertene har oppstått på grunn av mye skjermtid. 

90 prosent ønsker å forebygge fremtidige helseproblemer, men en tredjedel  oppgir at de ikke vil investere i mer ergonomisk kontorutstyr. 

Respondentene har heller ikke forventninger til at arbeidsgiver skal finansiere dette. 85 prosent svarer at de enten ikke forventer at arbeidsgiver vil betale eller at de ikke vil spørre om økonomisk bidrag.

– Mange investerer gladelig i en dyr sengemadrass for å forebygge ryggproblemer. Men de fleste har blitt vant til å bruke potensielt skadelige arbeidsverktøy der mange oppholder seg mest, bak PC-skjermen. Dette er en stor utfordring når man vet hvor mye en sykemelding kan koste arbeidsgiver og belastningsskader kan påvirke den ansatte i jobben og på fritiden, sier Petter Ruud-Gustavson i Contour Design Norge, i en pressemelding.