ARM: Apples egendesignede silikon i verdens raskeste iPhone (Foto: Apple)

Apples nye A10 Fusion-brikke er lynrask

2x2 kjerner optimalisert for henholdsvis ytelse og energieffektivitet gjør at nye iPhone 7 er raskere enn både konkurrenter og enkelte MacBook-bærbare.

Publisert Sist oppdatert

Apple har nettopp lansert nye iPhone 7, og takket være den egendesignede A10 Fusion ARM-brikken er det den raskeste iPhone noensinne.

Rå regnekraft

Det vil antakelig oppleves noe urettferdig å sammenlikne den med andre mobiltelefoner på markedet, slik som Samsungs flaggskip Samsung Galaxy S7, siden sistnevnte har vært på markedet allerede et halvt år.

Men Apples CPU slår denne på både dobbel- og enkelkjernekraft. For flerkjerne er ytelsen ikke dramatisk høyere, men for enkelkjerne-prosessering (målt av Geekbench) er regnekraften tilnærmet det dobbelte!

Faktisk er A10 Fusion-silisiumet så raskt at nye iPhone 7 slår enkelte MacBook Air-modeller, noen MacBook Pro-modeller, og utrolig nok Apples Mac Pro (som sørgelig nok ikke er oppdatert på over tre år).

Epler og pærer?

Hvor reelt er det å sammenlikne ytelsen i en ARM-brikke i en iPhone med en Intel Core i en MacBook? For den opplevde hastigheten i en bærbar er det mange andre faktorer som spiller inn, spesielt ytelse på harddisk, minne og grafikkjerne.

Men det sier litt om Apples evner til å designe egne brikker, noe som er en relativt ny egenskap. Mer interessant er kanskje hvor mye energigjerrig ytelse man kan få ut av en RISC-prosessor sammenliknet med Intels CPU - spesielt sistnevntes problemer og forsinkelser med produksjonsprosessen rundt Kaby Lake i nyere tid nå som Moores lov kanskje er utspilt.

Fusion-kjernene

Men der man virkelig kommer til å oppleve styrken i en iPhone 7, er i det vanlige. Siden Apple på denne fronten er vertikalt integrert, kan man trekke enorme fordeler av dette.

A10-brikken spiller utvilsomt en vesentlig rolle når iPhone 7 har to timer lengre batterilevetid enn forgjenger iPhone 6s, ifølge Apple selv. Til sammenlikning med iPhone 6s har nye iPhone 7 40 prosent mer regnekraft. 

Apple har designet A10 Fusion-brikken slik at den har fire kjerner. Disse er arrangert parvis slik at to har høy kapasitet, mens to er veldig energieffektive.

Det betyr at det kun ved stort regnebehov, som videoredigering og spill, er nødvendig å fyre opp de heftigste kjernene som også bruker mest strøm. Til ordinært bruk vil de strømgjerrige basis-kjernene, som kun bruker en femtedel av strømmen, holde hjulene i gang så lenge som mulig. 

Sjekk ut et video-utdrag fra Apples september-event nedenfor, der A10-brikken presenteres.