JUBILEUM: Raspberry Foundation markerer i disse dager at det er solgt over 10 millioner enheter av knøttemaskinen Raspberry Pi. (Ill.: Mark Gibbs/Network World)

Raspberry Pi nr. 10 millioner

De hadde et optimistisk håp om å selge 10.000 stykker. Nå er det solgt 10 millioner enheter av «knøttemaskinen» Raspberry Pi.

Folkene bak Raspberry Pi markerer at 10-millionersmerket er passert med å lansere en jubileumsmodell.

Raspberry Pi er i utgangspunktet et lite hovedkort på størrelse med et kredittkort. Da produktet så dagens lys i 2012, hadde folkene som sto bak det et ydmykt håp om kanskje å kunne selge 10.000 enheter. Hovedmålgruppen var utdanningsvesenet.

10 millioner

Godt og vel fire år senere er det solgt mer enn 10 millioner Raspberry Pi-enheter over hele verden. Hvis man plasserte dem oppå hverandre, vil de nådd 256 kilometer til værs – mer enn halvveis opp til den internasjonale romstasjonen, skriver Network World

Network World minner imidlertid om at selv om salgstallene til Raspberry Pi er imponerende, har Apple til sammenligning solgt én milliard iPhone-enheter. Med salgstakten for Raspberry Pi vil det ta 400 år før knøttemaskinen er solgt i like stort antall. I den grad sammenligningen er relevant, da.

Rekruttering til Cambridge

Det var altså i første rekke utdanningsmarkedet som var målet for dem som sto bak Raspberry Pi da ideen begynte å ta form blant en gruppe britiske lærere, akademikere og datamaskinentusiaster rundt 2006. Det var på den tiden Raspberry Pi Foundation ble stiftet.

Målet var faktisk så begrenset som å få flere unge til å begynne å studere datamaskin-teknologi i universitetsbyen Cambridge, ifølge Eben Upton, en av initiativtakerne til prosjektet.

Noe av inspirasjonen bak prosjektet kom fra BBC Micro-datamaskinen, utviklet av firmaet Acorn Computer tidlig på 1980-tallet, samt maskiner som Sinclair Spectrum og Commodore 64.

I dag sier folkene bak prosjektet at de er blitt overrasket over hvor mange voksne som har anskaffet Raspberry Pi.

Jubileumsmodell

For å markere at 10 millioners-merket er passert, vil Raspberry Pi Foundation tilby et offisielt startsett bestående av en HDMI-kabel, en stilig, hvit boks til å bygge maskinen inn i, en strømforsyningsenhet og et SD-kort med den grunnleggende programvaren, samt USB-basert mus og tastatur.

Brukerne må selv supplere med en passende skjerm.

Prisen vil ligge på rundt 100 pund pluss VAT – direkte omregnet rundt 1.100 kroner pluss mva.

Produktet kommer i salg om noen få uker.

Globalt produkt

Produksjonen av Raspberry Pi er spredd på en rekke produsenter i Storbritannia, og hver dag produseres det titusenvis av enheter.

MER JUBILEUM: Her er startpakken som Raspberry Pi Foundation tilbyr i forbindelse med feiringen av 10 millioner solgte Raspberry Pi-enheter. (Foto: Raspberry Pi Foundation)

Dette er blitt big business, og nylig kom det bud på helt opptil 900 millioner dollar for overtakelse av Premier Farnell, en av produsentene som er involvert i Raspberry Pi-produksjonen i Storbritannia.

Produksjonen av datamaskinen skjer på lisens, og maskinvaren er den samme hos alle produsentene. Den sentrale komponenten er en systembrikke fra Broadcom basert på ARM-prosessordesign.

Operativsystemet i Raspberry Pi er i utgangspunktet Linux-distribusjonen Raspbian, men Raspberry Foundation tilbyr også Linux-versjonen Ubuntu, Windows 10 IOT, Risc OS og flere Linux-baserte mediesenterdistribusjoner.

Operativsystem og programvare for øvrig kjøres fra SD-kort.

Nyeste modell er Raspberry Pi 3 model B, som ble lansert i februar i år. Prosessoren er en 32-bits firekjerners ARM Cortex-A53-prosessor med klokkefrekvensen på 1,2 GHz.

Mer informasjon på nettstedet til Raspberry Pi Foundation