- Historisk samarbeid

Telenor og Oslos universitetet skal forske tettere sammen enn noensinne. Men UiO frykter ikke forskerflukt.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag signerte konserndirektør i Telenor Hilde Tonne og rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) Ole Petter Ottersen kontrakten som beskriver et historisk forskningssamarbeid for begge parter.

Telenor legger 6 millioner på bordet i en periode over tre år.

Og mot normalt setter de ikke ut forskningen, såkalt oppdragsfinansiert forskning, i stedet skal UiO og Telenor begge forske i samarbeid.

Akademikere og representanter fra næringslivet skal snakke sammen, tidvis under samme tak.

- Sammen kan vi gjøre hverandre bedre, sier Tonne.

- Det klinger som musikk i mine ører, repliserer rektor Ottersen, hvis ambisjon er at kunnskapen skal bygges opp begge steder.

Masse datasett

Telenor håper via forskningen å bli beredt på fremtidens bevegelser sett fra brukerens, og ikke industriens perspektiv. De vil bruke forskningen til å handle proaktivt og sitter på et hav av datasett, caser, som kan tas under lupen. Kanskje vil det føre til innovative nye løsninger, kanskje vil det føre til nye oppfatninger.

UiO kan tilby teori, empiri, dybde. Innovasjonsteori er spennende for dem. Det konkrete, å omgjøre forskningen til faktisk omsetning, kan Telenor ta seg av.

- For våre studenter og professorer gir casene et spennende tillegg de ikke har pleid å ha tilgang til, sier Ottersen.

For eksempel har Telenor tilgang på data relatert til bruken av musikkstrømmingstjenesten Wimp. Disse dataene kan være spennende å sette i system, for universitetets forskere.

Hvordan brukes Wimp? Hvordan deles musikk? Kanskje er strømming fremtiden, kanskje ikke, det vil forskningen etter hvert vise. Hvordan, når og til hva folk bruker mobiltelefonen og digitale tjenester, er i alle fall interessant for Telenor å finne ut. Prosjektet heter Sky & Scene.

Nettøkonomi

En annen ting de vil forske på, et felt der de allerede har tyvstartet, er hvordan internettøkonomi egentlig fungerer.

«Internettet er et resultat av en betydelig mengde innovasjoner innenfor fysisk nettverksteknologi og programvare, men det mest oppsiktsvekkende ved denne teknologien er at den muliggjør innovasjon av en type og et omfang som mangler sidestykke i historien.» Dette skriver Telenor i sin beskrivelse av prosjektet.

Mange tenker på internett som ett nett, men i praksis er den tusener av nett, der det ofte står et hav av ulike selskaper bak, som igjen har ulik forretningsstrategi.

Så langt har forskerne identifisert at man kan inndele Norge i et eget separat internett, med eget økonomisk system, bestående av norske leverandører og norske kunder. Men systemet er foreløpig ikke kartlagt.

«På tross av internettets økende betydning for økonomisk virksomhet og våre private liv vet vi forholdsvis lite om hvordan denne teknologien utvikler seg, hvordan den påvirker oss i dag og hvordan den vil påvirke oss i fremtiden.»

Ønsker «pendlere»

Ottersen håper å lande flere slike forskningsavtaler med næringslivet i Norge. Det er en del av den strategiske retningen UiO ønsker å ta.

- Er du ikke redd for at forskerne dine gjennom samarbeidet skal bytte arbeidsplass til Telenor, som helt sikkert kan tilby bedre lønn?

- Jeg er ikke redd for å miste folk. Jeg håper jeg mister folk. Og at de kommer tilbake til oss igjen etter noen år i næringslivet med enda mer kompetanse enn før, sier Ottersen.

- Helst skulle jeg sett at pendling mellom næringslivet og akademia var mer vanlig i Norge, til gjensidig berikelse.