NYHETER:

DATABRIKKER: De er å finne i alt fra mobiltelefoner til biler, og de har blitt ytterst nødvendige for å holde den globale økonomien i gang. (Foto: Istock)

Vekst for nederlandske ASML tross eksportrestriksjoner

Nederlandske ASML, som lager utstyr til produksjon av databrikker, bedret resultat i fjor. Selskapet står midt i teknologikappløpet mellom Vesten og Kina.

Publisert

Resultatet for 2023 endte på 7,8 milliarder euro, som tilsvarer rundt 89 milliarder norske kroner. Til sammenligning var resultatet i 2022 5,6 milliarder euro, som tilsvarer omkring 64 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

ASML er Europas største produsent av maskiner som lager de mikroskopiske kretsene i databrikker, utstyr til såkalt nanolitografi. Det har dermed en sentral posisjon i et marked verden er stadig mer avhengig av.

Databrikker er å finne i alt fra mobiltelefoner til biler, og de har blitt ytterst nødvendige for å holde den globale økonomien i gang.

Kappløpet om produksjonen av dem blitt en geopolitisk slagmark, der USA og vestlige land har innført eksportrestriksjoner og blant annet forsøker å begrense Kinas tilgang.

(©NTB)