NY TEKNIKK: Nordmenn frykter ikke at roboter, digitalisering og annen ny teknologi truser jobbene deres. (Foto: Martyn Williams/IDG News Service)

Hei, jeg heter Zenbo

Roboten Zenbo er ikke bare søt og billig. Styreformannen i Asus vil også gjøre den til et nyttig hjelpemiddel i hjemmet.

Zenbo ruller rundt på sine 60 centimeter, og den lille krabaten fikk stor oppmerksomhet under en forhåndsvisning på messen Computex i Taiwan. Prisen på 599 dollar er relativt rimelig, og tanken er at roboten skal være en assistent til eldre og barn. 

Styreleder Jonney Shih har imidlertid større ambisjoner og ser på roboten som en videreutvikling av pc-en, smarttelefonen og tingenes internett (IoT). 

- Jeg syns de fleste enheter er litt passive. Jeg mener teknologien burde gå i retning av dyr, det vil si at de kan bevege seg og bli mer produktive, sier Shih til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste, IDG News. 

- Riktig tidspunkt

At Asus nå satser på roboter forklarer styreformannen med at tiden rett og slett er moden. Teknologiselskapet har lagt ned mye jobb i å gjøre Zenbo tilnærmelig, blant annet med en skjerm til ansikt, ansiktet kan utrykke forskjellige følelser - noe som skiller den fra andre roboter med et mer fast ansiktsuttrykk. 

For å finne flere bruksområder er Asus i gang med å lage forskjellige apper tilpasset alder. Eksempler er at roboten kan lese eventyr for barn eller hjelpe eldre med å sette opp en telefonsamtale. Zenbo skal også kunne bli bedt om å styre musikken, tv-en og holde orden på dine resepter. 

Asus regner med å lansere Zenbo i løpet året, i første omgang i Taiwan. 

Du kan se Zenbo og høre Jonney Shih snakke om roboten i denne videoen: