Asus G1: Spilldjevel uten pondus

Test: Asus G1 fremstår som en super spillmaskin, men svikter når det gjelder som mest.

Publisert Sist oppdatert

Spillfantaster som vil ha bærbar-pc må finne seg i å sluke flere kameler. Først og fremst må du være villig til å betale.

Asus er står nå leveringsklare med sin første dedikerte bærbare spillmaskin. Den har 15,4 tommers skjerm og er priset til snaut 17 000 kroner. Dermed kastes hansken blant annet mot Acer Ferarri og Dell XPS.

LES OGSÅ: Suser videre med Core 2 Duo

 

Lekker

Du må finne deg i at en slik underholdingsmaskin blir stor og tung. Selv om Asus G1 opererer i nedre enden av størrelsesskalaen i dette segmentet ender veken på 3,1 kilo – som er 800 gram mindre enn Dell XPS M1710. De fysiske målene er angitt til 32,4 cm i bredden, 28,4 cm i dybden og 3,7 cm i høyden.

Innpaktingen er imidlertid svært så innbydende: Her går det i sort karbonmønster med lysegrønne detaljer, inkludert grønne blinkende lysdioder langs sidene på skjermen som indikerer diskaktivitet.

Blinkende neonlys kan være tøft på LAN-party og slitsomt på lesesalen.

For ytterligere å forsterke at dette er en spillmaskin er de mye brukte navigasjonstastene W, A, S og D uthevet i lysegrønt. Praktisk for gamere.

For gutta på tur

G1 leveres i en relativt hipp og ergonomisk ryggsekk i samme utseende som maskinen der alle detaljene går igjen. Inne i sekken finner vi også en optisk mus i tilsvarende utseende. Denne heter Asus, men er identisk med Logitech MX518 som er en meget bra spillmus.

Modellen vi fikk inn til test var utstyrt med 2005 utgaven av Windows XP Media Center Edition, men den er berettiget for «Express Windows Vista Upgrade Program» som betyr at du kan få Home Premium-versjonen av Windows Vista ettersendt av Asus mot å betale frakt på 150-200 kroner.

Ytelse

G1 vil kun selges i en fast konfigurasjon med 2 GHz Intel Core 2 Duo T7200 prosessor, 2 GB DDR2 RAM og en 160 GB harddisk. Det er absolutt ingenting å utsette på dette, men for en rykende fersk spill-pc er det grafikkytelse som gjelder. Her overrasker egentlig Asus med å levere GeforceGo 7700 fremfor GeForce Go 7900GTX eller 7950GTX - som er langt kraftigere.

GeforceGo 7700 yter omtrendt på samme nivå som en stasjonær-pc med GeForce 7600GS, som i dag kan kjøpes for godt under tusenlappen.

Pc-en oppnådde et resultat på 2 197 poeng i 3DMark06. Dette testprogrammet er krevende og resultatet er i og for seg bra i lys av at dette er en bærbar pc, men vi forventet langt mer av en dedikert spillmaskin.

At grafikkytelsen ikke er på topp merkes også i praksis ved kjøring av de medfølgende spillene fra EA. Blant dem Need for Speed Carbon. Selv ved å justere ned oppløsningen til 1280 x 800 punkter oppleves actionscener som hakkete og det flyter absolutt ikke slik det burde gjøre.

Når det gjelder støynivå og varmeutvikling får man derimot betalt for å sitte med en middels grafikkløsning. Maskinen har god utlufting gjennom ventiler under og på baksiden av kabinettet og selv om viften justeres etter behov er pc-en overraskende stille under hard belastning.

Med tanke på alt utstyret gir også batteriet god valuta for pengene. Målt med MobileMark 2005 holdt maskinen det gående i 3 timer og 21 minutter med det medfølgende 8-cellers batteriet.

Utstyr

Av tilkoblinger tilbyr maskinen det meste vi ønsker oss. Den har DVI-D, VGA, S-video, USB, Firewire, PCMCIA og minnekortleser. Den har også wlan-støtte for a/b/g-standard, i tillegg til Bluetooth og Gigabit Ethernet.

Helt i forkant av maskinen er det standardknapper for styring av mediefiler.

 

Knappene for aktivering av trådløs tilkobling er slått sammen slik at du kan velge mellom fire alternativer ved hjelp av tastekombinasjonen FN+F2: WLAN, og Bluetooth, kun WLAN, kun Bluetooth eller begge avslått.

Av andre finesser har den et 1.3-megapixel webkamera i toppen av skjermen. Vi finner også et lite OLED-display på oversiden av tastaturet. Dette displayet er som standard innstilt til å vise klokken, men kan om ønskelig settes opp til å vise mer personlige meldinger.

Konklusjon

Asus G er uten tvil en solid og svært tøff maskin med mye utstyr, men den har absolutt ikke noen ytelse å snakke om i moderne spill. Har du først såpass mange tusenlapper å spandere på en spill-pc anbefaler vi at du graver ennå dypere i lommen og kjøper Dell XPS M1710 med GeForce Go 7900GTX. Likte du utseende og stil på denne maskinen bedre kan du eventuelt ventet til Asus dukker opp med en bedre grafikkløsning – det er nok ikke lenge til.

Et tredje alternativ for mer hardbarka spillere er selvsagt å droppe bærbaralternativet til fordel for en stasjonær-pc med Geforce 8800-grafikk og 22 tommers lcd-skjerm. Da vil du faktisk ha litt penger til overs.

Fakta:Asus G1Pris: 16 995 kroner.Leverandør: Hattelco / PS DataInternett: www.asus.no

Karakterer:Funksjonalitet: 9/10Batterilevetid:7/10Grafikkytelse:5/10Skjerm:8/10

Tekniske spesifikasjoner:Prosessor: Intel Core2 Duo T7200 (2.0 GHz)Skjerm: 15.4 tommer WSXGA+ (1680x1050)Minne: 2048 MB DDR2 667 MHz.Harddisk: 160 GB Serial ATA 150 (5400 o/min)Grafikk: NVIDIA GeForceGo 7700 GPU 512 MBOptisk stasjon: Matshita DVD±RW (+R dobbeltlag) / DVD-RAMWLAN: A/B/GMinnekortleser: MMC, SD, MS, MS-ProOperativsystem: Windows XP (Media Center Edition)Webkamera: 1.3 megapiksel m/mikrofonFysiske mål: 32,4 x 28,4 x 3,7 cm (bxdxh)Tilbehør: ASUS optisk mus (Logitech MX518)Ryggsekk.

 

LES OGSÅ: Markedets råeste bærbare.