TEST: Asus Google Nexus 7 - Lite og hendig nettbrett

Googles ferskeste 7-tommers nettbrett er lett, lite og fint, men ikke like godt egnet for alle.

Publisert Sist oppdatert

De første forsiktige forsøkene på å lage Android-nettbrett kom i form av små 7-tommers nettbrett med samme Android som på vanlige telefoner. Mye har skjedd siden da, og i dag er 10-tommerne vel så populære. Et 10-tommers nettbrett kan brukes som en erstatning for pc-en.

I det siste har de mindre nettbrettene slått tilbake. Ikke minst er Googles eget nettbrett, Nexus 7, svært populær. Den første Nexus 7 kom i fjor høst og ble raskt en suksess. Nå har vi hatt oppfølgeren inne til test.

Googles eget, liksom

Som i fjor er året Nexus 7 produsert av Asus, men altså regnet som Googles eget offisielle Android-nettbrett. Forskjellen fra andre Asus-produserte nettbrett er at Nexus 7 er noe enklere på noen områder, samt at det så klart er utstyrt med en helt ren Android-versjon.

Fjorårets Nexus 7 var for så vidt et kapabelt stykke maskinvare, og taklet fint de fleste oppgaver bra. Årets versjon minner mye om forrige variant, men det er en rekke forskjeller her.

Nye Nexus 7 har blitt både en anelse tynnere og noe lettere enn fjorårets modell. Vekten på 290 gram er ikke ille. Brettet er godt egnet til å ligge på senga og lese e-bøker eller surfe litt på nettet. Samtidig som de har gjort ting lettere og tynnere har Asus også gjort ting sprekere og skarpere.

Den 7-tommer store skjermen har fått 1920x1200 pikslers oppløsning. Resultatet er et meget skarpt bilde, og det skal godt gjøres å skimte pikslene på den nye skjermen. Fargegjengivelsen er også jevnt over meget god, noe som også gjelder innsynsvinkelen.

Kraftige saker

Nexus 7 er utstyrt med en 1,5 Gigahertz firekjerners Snapdragon S4Pro-prosessor fra Qualcomm. Ytelsesmessig er Nexus 7 på linje med en rekke av de kraftigste Android-telefonene.

Nettbrettet takler alskens apper, så vel som grafikktunge spill. Som med Android-enheter flest hender det at det lugger litt i apper, men med Android 4.3 har ytelsen blitt bedre enn tidligere. Kjekt og nytt i nevnte Android-versjon er muligheten til å sette opp separate brukerkontoer og begrense tilgangen til apper og data på de forskjellige kontoene.

Vår testmodell var kun utstyrt med støtte for trådløsnett, men Nexus 7 er også tilgjengelig i en versjon med 4G-støtte. Prisforskjellen mellom 32 gigabyte-versjonene av Nexus 7 med kun trådløsnett eller med 4G er rundt 500 kroner.

Nexus 7 har fått noe lavere batteritid siden i fjor. Med blandet bruk kan du forvente mellom åtte og ni timers batteritid. Nytt av året er støtte for trådløs lading, noe vi virkelig liker.

Når det gjelder lagringsplass har du valget mellom 16 eller 32 gigabyte, forskjellen i pris er rundt 500 kroner. Vi anbefaler å velge 32 gigabyte. Ønsker du å bruke Nexus 7 til det nettbrettet er best egnet til, underholdning, er 16 gigabyte lite. Det er ikke støtte for minnekort, skuffende nok.

Konklusjon

Asus Google Nexus 7 har en knallgod skjerm, god ytelse, og ren og rask Android 4.3. Det er også lett, lite og enkelt å ha med seg. Vi klarer imidlertid ikke helt å se hvor slike små nettbrett passer inn i hverdagen vår, eller i bedrifter flest. Det er glimrende til underholdning og til å sjekke e-posten, men til noe litt mer "nyttig" og produktivt kommer Nexus 7 til kort. Det er rett og slett i minste laget til at det nytter stort å gjøre annet enn å konsumere.

Dermed sitter vi igjen med et lite nettbrett for dem som ønsker seg underholdning på senga eller som trenger noe som er lett å ta med seg på reise. For til den slags, være seg det er bøker, nettsurfing eller videotitting er Nexus 7 godt egnet.

Er du av typen som vil ha noe litt mer "nyttig" med deg, anbefaler vi heller et 10-tommers nettbrett. Vår favoritt da, til tross for et noe snaut app-utvalg enn så lenge, blir Microsoft Surface RT. Her får du et solid og passelig sprekt nettbrett med en ekte Windows-opplevelse, full Office-pakke og smarte tastaturer.