Asus RT-AC3200

Tri-band ruter det er lett å anbefale.

Publisert Sist oppdatert

I vår andre ruter-test tar vi for oss det som kanskje er det mest aktuelle segmentet nå for tiden, en såkalt tri-band ruter. Disse er blitt aktuelle nettopp på grunn av problemstillingen MU-MIMO prøver å løse, men velger å ta an dette problemet på en litt annen måte.

En tri-band ruter leverer som regel tre signaler i nettverket ditt; to på 5GHz og en på 2,4GHz. Disse signalene bruker som tidligere nevnt samme nettverks-strøm, og deler da denne opp i tre deler, hvor alle trekker fra den samme strømmen. Det har sine fordeler om man har flere enheter i huset, og det gir muligheter til å sette en del regler for hvilke enheter som får hvilken tilgang.

Enkelt oppsett

Designet til Asus minner litt om jerntronen i Game of Thrones, og dette er den nest største ruteren vi har hatt på vår lab, kun slått av den enorme R7000 Nighthawk fra Netgear. Den har seks antenner og en formfaktor som begynner å bli standard hos Asus. Portene er standard; fire gigabit porter, en usb 2.0 og 3.0, samt WPS knapp både foran og bak. Foran finner vi også en egen knapp som slår av og på en litt irriterende aktivt led-belysning.

Gjennom et meget oversiktlig web-grensesnitt får man tilgang til innstillinger, nettverks-kart og en enkel oversikt over nedlastningshastighet, nettverks-bruk og tilgang til gjeste-nettverket. Her kan man også selv sette prioritet til visse tjenester eller klienter, noe som er kjekt om man vil at vide-strømming skal ha prioritet.

Sikkerhet

Asus har valgt å bruke en egen sikkerhetspakke fra Trend Micro som de kaller AIProtection. Denne har oversikt over trafikken og ser etter virus eller andre skadelige elementer i nettverket. Her får man også tilgang til barnesikring. Gjennom AICloud appen kan du også få sikker tilgang til dataen du har i en eventuell tilkoblet usb-enhet.

Imponerende rask

Det er ikke alle tri-band rutere som er spesielt raske, det fikk vi blant annet erfare med Netgears R8000. Asus ser derimot ut til å ha klart å komme til poenget med flere enheter koblet på samtidig og også oppnå høy fart i nettverket.

I våre tester gjorde den det ikke like godt som for eksempel Linksys’ AC 1900 i ren fart, men var likevel mye raskere enn EA8500. Der den lagger litt etter, som vi så i den forrige testen, er overføringen av data til en tilkoblet usb-enhet.

Konklusjon

Asus har levert mer av det vi forventer med sin RT-AC3200. Dette er en solid ruter som ikke kommer med noen overraskelser. Den har funnet en god mellomting mellom ytelse i fart og evnen til å snakke med flere enheter samtidig.

Asus er et av de tryggeste valgene når det kommer til hjemme-rutere. De skiller seg litt ut ved at de kommer med hyppige oppdateringer, og sikkerhet er satt langt fram etter den lille bulken de fikk for noen år siden da det ble oppdaget svakheter i systemet deres.  Alt i alt er det lett å anbefale denne.