KVANTESTEG: I Australia er det installert en romtemperatur kvantemaskin. (Foto: Unsplash)

Verdens første tempererte kvantemaskin

En kvantemaskin med HPC integration skal assistere mer enn fire tusen forskere i Australia.

Publisert Sist oppdatert

Den første on-premise, rom-tempererte kvantemaskinen har nettopp blitt installert på Pawseys Supercomputing Research Centre i Australia. Maskinen er utviklet av den australske startupen Quantum Brilliance.

– Installasjonen av Quantum Brilliance sin kvante-akselerator er et kritisk steg og et godt eksempel på fremdrift med Australias mål om å aksellerere kvanteforskning og oppnå verdi for den virkelige verden, sier Pawseys daglige leder Mark Stickells i en pressemelding.

Diamanter for kjøligere prosess

Kvante-akseleratoren trenger ingen eksotiske nedkjølningsmetoder og har blitt utviklet for å passe i et typisk rack-system. Denne installeringen representerer den første integrasjonen av kvantemaskinssystemer i et senter for supermaskiner. Den skal brukes til å demonstrere og teste hybridmodeller av kvante- og klassisk maskinberegning, ved å kombinere kvanteakseleratoren med Setonix: Pawsey sin nye HPE Cray Ex supermaskin.

– Partnerskapet mellom Pawsey og Quantum Brilliance vil spille en avgjørende rolle for å demonstrere hvordan vi kan levere klassisk kvantekraftskalering på en måte vi aldri har sett i et HPC-miljø, fortsetter Stickels.

Temperaturen den holder er mulig fordi Quantum Brilliance har en annen tilnærming til kvantemaskineri enn normalt. Der det vanligvis brukes ionkjeder, silikonkvanteprikker eller superledende transmon qbits, har selskapet utnyttet naturlige nitrogen-ledighetssenter i syntetiske diamanter.