PÅ AWS: Larry Ellison og Oracle lanserer Mysql Heatwave på konkurrentens infrastruktur. (Foto: Oracle)
PÅ AWS: Larry Ellison og Oracle lanserer Mysql Heatwave på konkurrentens infrastruktur. (Foto: Oracle)

Oracle lanserer Mysql Heatwave på Amazon Web Services

Lanseres som native tjeneste, implementert på AWS infrastruktur.

Mysql Heatwave er plug-in modulen til den populære åpen kildekode-datbasen Mysql, som eksisterer i over 70 forskjellige versjonen. Amazon Web Services (AWS) har laget sin egen versjon av databasen, Aurora, som er én av selskapets mange database-instanser tilgjengelig for utviklere.

Med Heatwave kan selskaper kjøre transaksjonsbehandling, analyse, maskinlæring med mer mot en og samme database. Alt under samme lisens. Ifølge skrytelisten fra Oracle innebærer dette at AWS-brukere kan kjøre transaksjonsbehandling, realtidsanalyser og maskinlæring i én tjeneste med MySQL. Oracle hevder videre at MySQL HeatWave leverer syv ganger bedre pris/ytelse sammenlignet med Amazon Redshift, at den har ti ganger bedre ytelse enn Snowflake og at den kjører 25 ganger raskere enn Redshift ML.

Tallene skal komme som en konsekvens av at man slipper tidskrevende ETL-duplisering mellom separate database-instanser for transaksjonsbehandling, analyse og maskinlæring.

– Oracle tror på å gi kunder og valg. Mange av våre MySQL HeatWave-kunder har allerede migrert fra AWS. Andre ønsker å fortsette å kjøre deler av applikasjonene på AWS. Disse kundene står foran store utfordringer, inkludert høye gebyrer for å flytte data, og større forsinkelse til en databasetjeneste i Oracles sin sky, sier Edward Screven, Chief Corporate Architect i Oracle i pressemeldingen.

Stikk motsatt filosofi

Oracle har investert enorme summer i egne datasentre og dataregioner over hele verden for å kjøre selskapets egne database- og applikasjonstjenester der. I fjor åpnet Oracle datasenter i Stockholm. Nå lanserer selskapet for første gang en av sine egne databasetjeneste på infrastrukturen til Amazon Web Services (AWS), og lover at Mysql Heatwave også skal bli tilgjengelig på Microsoft Azure i nær framtid. Tjenesten skal også være tilgjengelig på Oracle sin Cloud at Customer-tjeneste, selskapets tilbud for å produsere skytjenester i kundens egne datarom.

Amazon Web Services (AWS) og Oracle har to totalt forskjellige tilnærminger til markedet for databaser i skyen.

CTO og tech-popstjerne i AWS-kretser Werner Vogels proklamerer så ofte han kan at hver type instans – det være seg prosessering, lagring eller database – skal ha én og kun én funksjon. Da kan man gjøre tjenester og instanser enkle og lette å skalere akkurat sånn man trenger dem.

Oracle har stikk motsatt filosofi. Larry Ellison, en av de siste virkelige Silicon Valley-pionerene som fortsatt leder en av de opprinnelige garasjevirksomhetene fra 70-tallet, vil alt all funksjonalitet skal være i én database.

I pressemeldingen fra Oracle uttaler analytikeren Marc Staimer fra Wikibon at:

– Mens AWS tilbyr et smørgåsbord av databasetjenester spesialisert for enkelte typer data og kapasiteter, følger MySQL Heatwave på AWS Oracle sin konvergerte databasetrategi, og tilbyr transaksjoner, analyse, ML og autopilot automatisering, alt på ett sted. For AWS-brukere fjerner det behov for ekstratjenester, ekstra lagring, datatransport, konnektorer og mer….Mysql Heatwave representerer et helt nytt TCO (Total Cost of Ownership)-regnestykke med null ekstra kostnad for tilleggstjenester på AWS og datatransport.