SANDKASSE: HP Elitebook x360 får maskinvarebasert virtualiseringsløsning som beskyttelse mot sikkerhetstrusler på nettsteder man besøker. (Foto: HP)

HP-bærbare får sikker sandkasse

En maskinvarebasert «sandkasse» skal beskytte HPs bærbare pc-er mot farlige nettsteder.

HP lanserer nå en ny sikkerhetsteknologi som skal beskytte brukerne av en del av selskapets pc-er mot sikkerhetstrusler på ukjente nettsteder, uten at brukerne trenger å gjøre noe som helst for å aktivere beskyttelsen.

Sure Click-sandkasse

Teknologien har fått navnet HP Sure Click, og HP har utviklet løsningen i samarbeid med virtualiseringsselskapet Bromium.

Sikkerhetsløsningen ble lansert på RSA-konferansen i California denne uka.

I flere og flere nettlesere, som for eksempel i Google Chrome, blir det nå lagt inn en såkalt sandkasse som skal beskytte mot at skadelig programvare får anledning til å trenge seg inn i pc-en via nettleseren.

Sandkasse er en betegnelse som brukes om et slags lukket rom der programvare får anledning til å utfolde seg uten å kunne komme i kontakt med resten av datasystemet. Datamaskinen blir dermed beskyttet mot eventuelle virus, trojanere, gisselprogramvare og annen skadelig programvare som følger med koden inn i sandkassen.

Virtualisering

Selskapet Bromium har stor tro på at virtualisering er svaret når det dreier seg om å sikre pc-ene, men samtidig erkjenner selskapet at det kan bli for store utfordringer for brukerne å måtte håndtere virtuelle maskinløsninger.

Svaret er Sure Click, hevder Bromium. Sure Click aktiveres uten at pc-brukeren trenger å gjøre noe. Hver gang en bruker går inn på et nettsted, vil Sure Click aktiveres automatisk og opprette et lite makinvarebasert virtualiseringslag mellom nettleseren og resten av systemet. Denne virtualiseringen vil i neste omgang beskytte pc-en og brukerdataene.

Ifølge HP mener 81 prosent av de sikkerhetsansvarlige i it-bransjen at usikre nettlesere er den største sikkerhetstrusselen.

Først til x360

Click Sure kommer først til HPs bærbare pc HP Elitebook x360 1030 G2, en premium-pc som står på listen over pc-er som HP leverer i Norge i dag. Elitebook x360 1030 G2 er oppført med en prisindikasjon på nettsidene hos HP Norge på cirka 28.300 kroner inklusive mva. HP hevder den er verdens slankeste bærbare pc og at den også er blant de sikreste.

Den bærbare pc-en har allerede beskyttelse mot det HP kaller visuell hacking ved hjelp av HP Sure View-skjermen. Dette er ekstrautstyr som gjør at skjermen fremstår som uleselig for dem som befinner seg i nærheten av pc-en, mens innholdet ses klart og tydelig for brukeren. Løsningen aktiveres med en knapp.

En oppgradering utpå våren skal altså supplere Sure View-beskyttelsen med Sure Click, som beskytter mot ondsinnet programvare på nettsteder man besøker.

To nettlesere

I første omgang kommer Sure Click riktignok til å være begrenset til to nettlesere som amerikanske PC World betegner som nisje-nettlesere: Internet Explorer og Cromium. IE er jo den gamle nettleseren som Microsoft prøver å fase ut til fordel for Edge, mens Chromium er åpen kilde-versjonen av Google Chrome.

Etter den første gjennomkjøringen hos HP Elitebook x360 1030 G2 planlegger HP å gjøre teknologien tilgjengelig på andre bærbare pc-er i Elite-familien i andre halvår.

PC World Norge har spurt HP Norge om når og hvordan Sure Click vil bli tilgjengelig her til lands, og artikkelen vil bli oppdatert når svaret foreligger.