TELTMODUS: Merk at når man plasserer Dell XPS 13 2-i-1 i teltmodus, får man web-kameraet på riktig plass, øverst. Da ser man bedre ut under en web-konferanse. (Foto: Dell)

Dells nye 2-i-1 i Norge i februar

Dells 13-tommers XPS-bærbare er populær. På CES-messen lanserer Dell en hybridversjon av den kalt Dell XPS 13 2-i-1.

Dette betyr at Dells XPS-pc også kan benyttes som nettbrett. – En fin hybrid med flott skjerm, er dommen fra IDGs nyhetstjeneste etter en kjapp forhåndstitt på maskinen før åpningen av CES-messen i Las Vegas.

Den nye 13-tommers 2-i-1-hybriden ventes å komme i salg i Norge i februar, opplyser Kenneth deBrucq hos Dells norske avdeling til Computerworld.

Foreløpig ønsker ikke Dell å si noe om hvilket prispunkt den nye 2-i-1-maskinfamilien havner på her til lands.

Utgangspunktet for den nye hybrid-familien er altså Dells XPS 13,3-tommers bærbare pc. God skjerm og høy ytelse i kompakt innpakning har vært med på å gjøre XPS-maskinen populær etter at den ble lansert for et par år siden.

I en testomtale hos PC World Norge i 2015 ble den første versjonen betegnet som imponerende liten og lett, med god ytelse. Vår tester påpekte riktignok at selv om batteritiden var god, var den noe dårligere enn hva Dell hadde skapt forventninger om.

Kamp om batteritiden

Dell har valgt å ofre litt ytelse sammenlignet med den vanlige 13-tommers XPS-pc-en for å sikre best mulig batteritid på 2-i-1-maskinen. Batteritiden er oppgitt til mellom ni og 15 timer avhengig av bruken, men batteriet er en god del mindre enn i den vanlige XPS-modellen, så det skal nok mye til å nå det siste tallet.

Den nye hybrid-pc-en er presset inn i et enda mindre karosseri enn dagens 13-tommers XPS. Dell hevder at dette gjør maskinen til den minste 13-tommers pc-en på markedet. Kanten rundt skjermen er på bare 5,2 millimeter.

Vekten er oppgitt til 1,24 kg. Til sammenligning veier en 13-tommers Macbook Air 1,35 kg.

Ifølge IDGs nyhetstjeneste er den nye hybrid-pc-en fra Dell egentlig ikke større enn 11,6-tommers pc-ene som er på markedet.

Fra SD til SD-mikro

Krympingen er gått så langt at Dell til og med har droppet SD-kortplassen til fordel for plass for SD-mikro-kort.

Til trøst for fotografer som gjerne vil ha SD-kortplass i sin bærbare for raskt å kunne overføre bildene sine til pc-en, er det greit å minne om at SD-mikrokort leveres med adapter i SD-størrelse. Uansett blir det jo litt ekstra fikling, da.

VALGMULIGHETER: Med den nye hybridkonstruksjonen får man flere valgmuligheter i betjeningen av Dells nye 2-i-1-maskin. (Foto: Dell)

Som Apple har også Dell nå valgt å gå for USB-C-Type 3.1-kortplasser. Den nye 2-i-1-maskinen har to av dem, der den ene også fungerer som Thunderbolt 3-port. USB-C-portene brukes dessuten til lading. En USB-A- til USB-C-adapter medfølger.

Svakere prosessor

For å sikre best mulig batteritid har Dell altså valgt noe svakere prosessor i den nye 2-i-1-maskinen. Vi snakker om den såkalte Y-serien av Intels nyeste Kaby Lake-brikker – tidligere kalt Core M-prosessorene – som ikke er fullt så raske som de ordinære Intel Core i3-, i5- og i7-prosessorene som man får i den vanlige Dell XPS 13-tommers pc-en. XPS 2-i-1 fås enten med Core i5-7Y54- eller Core i7-7Y75-prosessor.

Den reduserte ytelsen kommer imidlertid ikke til syne når man kjører ordinære kontorprogrammer og grafikk, skriver IDGs nyhetstjeneste. I hvilken grad forskjellene blir tydelige i benchmark-programtester, gjenstår å se.

Dell introduserer i forbindelse med 2-i-1-maskinen sin Dynamic Power Mode-teknologi for første gang på en bærbar pc, ifølge Tom’s Guide. Dette går ut på at klokkefrekvensen presses opp i noen korte øyeblikk når man trenger mer ytelse.

Den nye konstruksjon er for øvrig vifteløs.

Dell XPS 2-i-1 er utstyrt med en integrert grafikkprosessor som kan styre eksterne 4K-skjermer.

Som intern skjerm kan man velge mellom standard HD-oppløsning på 1920 x 1080 piksler eller en såkalt quad-HD-versjon på 3200 x 1800 piksler.

Maskinen fås med internminne på 4, 8 eller 16 gigabyte og med SSD-lagringsplass på 128, 256 eller 512 gigabyte samt én terabyte.

Skjermen i bunnen

Flere av de første hands-on-omtalene av Dells nye hybrid-pc kritiserer plasseringen av web-kameraet. Den tynne skjermkanten gjør at kameraet er plassert i den nedre kanten av skjermen, noe som gjør at brukeren blir filmet ubehagelig langt nedenfra, i et slags hake/nese-perspektiv, under web-konferanser og Skype-sesjoner.

Riktignok kan man snu skjermen opp/ned i teltmodus, men da har man ikke lenger tilgang til tastaturet.

PENN: Den digitale pennen er tilleggsutstyr til Dell XPS 13 2-i-1. (Foto: Dell)

Den nye hybriden har i utgangspunktet det samme tastaturet som den vanlige XPS, med 1,3 millimeters tastedybde. Men tastelayouten er endret noe, angivelig etter ønske fra brukerne.

Maskinen er utstyrt med fingeravtrykksleser samt et infrarødt kamera ved siden av web-kameraet. Dette skal kunne brukes til ansiktsgjenkjennelse, men denne funksjonen blir først aktivert med en kommende Windows 10-oppdatering.

Ekstrautstyret som man kan få kjøpt til maskinen, inkluderer en digital penn med 2.048 følsomhetsnivåer.

Norske priser er altså ikke kjent i skrivende stund. IDGs nyhetstjeneste betegner Dell XPS 2-i-1 som noe dyr etter amerikanske forhold, med en startpris på 999 dollar, et par hundre dollar mer enn startprisen for den vanlige XPS-maskinen.