MODULER: Fairphone 3. er bygget opp av moduler og skal være "ekstremt" reparasjonsvennlig (Skjermdump: Fairphone)

Kjøper du denne får du en skrutrekker med på kjøpet

Smarttelefonen du kan reparere selv.

Publisert Sist oppdatert

Smarttelefoner er blitt forbruksvare. En liten skrape på skjermen gjør at mange bytter ut fjorårets toppmodell med en nyere versjon. Dette pengeslukende forbruket ønsker ikke det nederlandske selskapet Fairphone å være en del av. 

Telefonprodusenten går inn for at brukerne selv skal kunne reparere sine telefoner.

I oktober slipper de nyheten Fairphone 3. Telefonen er bygget opp av moduler, og skal visstnok være "ekstremt" reparasjonsvennlig. Om du går til innkjøp av en Fairphone 3 finner du til og med en egen liten skrutrekker i esken. Noe særlig mer får du dog ikke. Både øretelefoner og lader må du skaffe selv. Eller aller helst - bruke det du har liggende fra før av. Dette er en del av Fairphones bærekraftige prinsipper.

Enkel

Nettstedet iFixit, der hvem som helst kan finne reparsjonsmanualer for omtrent hva som helst, har testet reparasjonsevnen til Fairphone 3. Mobilen ble gitt en "repairability score" på 10 av 10 poeng. Denne poengsummen skal visstnok kun ha blitt utdelt en gang tidligere - da til Fairphones forgjenger fra 2015, Fairphone. 

Vi kan jo nevne at Samsungs nyeste Galaxy Note 10+ fikk en score på tre av 10, og at Apples iPhone Xs-modeller har landet på seks av 10 poeng. 

Dette er nok også det eneste punktet hvor Fairphone slår konkurrentene ned i støvlene. Som smarttelefon kan Fairphone neppe måle seg med de nyeste toppmodellene fra Apple eller Samsung. Men så er det også snakk om en helt annen prisklasse.  

Fairphone 3 koster 450 euro, noe som indikerer at dette er en mobil i mellomklassen. 

Inne i den modulære mobilen, i prosessor-modulen, finner man en Qualcomm Snapdragon 632 octa-core prosessor parret opp med 4gb RAM og 64 gb lagringsplass. 

Batteriet er til gjengjeld utskiftbart, og byr på 3000 mAh, en fjerdedel mer enn forgjengeren fra 2015. Oppladingen foregår gjennom USB-C standarden (men laderen må som sagt skaffes på egenhånd).

Android-telefonen har en skjerm som strekker seg over 5,65 tommer. På mobilens bakside finner man et enkelt 12 megapixels kamera. 

Siden Fairphones debut har selskapet solgt over 100.000 smarttelefoner på verdensbasis.