KAMP MOT PUKKELLAKS: Bilde fra installering av fiskefellen i Berlevåg. (Foto: Huawei Norge / Bendik Skogli)
KAMP MOT PUKKELLAKS: Bilde fra installering av fiskefellen i Berlevåg. (Foto: Huawei Norge / Bendik Skogli)

Norsk AI-løsning er finalist til FNs bærekraftspris

Blant 450 nominasjoner, står Huawei Norge igjen som 1 av 10 finalister i FN-kåring. 

I kampen mot pukkellaksen i Norge, har Huawei Norge sin AI-baserte løsning i Berlevåg kommet helt til finalen i SDG GameChangers Award, som utdeles av FN-organet ITU.

SDG GameChangers Award anerkjenner de beste løsningene som bidrar til å nå FNs bærekraftsmål gjennom digitale løsninger.

– Nominasjonen viser hvordan innovasjon kan bidra til å løse komplekse miljøproblemer. Vi er stolte av å ha skapt en teknologi som beskytter den norske faunaen, sier Kenneth Fredriksen, Senior Vice President i Huawei Europa, i en pressemelding.

Løsningen, som er resultatet av et samarbeid mellom Huawei, Berlevåg Jeger- og Fiskerforening (BJFF), Troll Systems og Simula Consulting, bruker kunstig intelligens til å skille den norske atlanterhavslaksen fra den uønskede pukkellaksen. Fellen har hatt 100 prosent treffsikkerhet. Systemet, som drives av solenergi, sikrer at pukkellaksen ledes til et eget bur mens villaksen og andre arter får gå uhindret opp i elven.

– Gjennom Huawei sitt Tech4All-initativ forplikter vi oss til å innovere teknologier og løsninger som gjør verden til et mer inkluderende og bærekraftig sted for alle, sier Fredriksen.