TRÅDLØS BETALING: Like enkelt som i skiheisen (Foto: Apple)
TRÅDLØS BETALING: Like enkelt som i skiheisen (Foto: Apple)

Apple Pay i Europa i løpet av året

Brikkene begynner å falle på plass for en lansering av Apples trådløse betalingstjeneste i løpet av 2015 også på dette kontinentet.

Publisert Sist oppdatert

Apples betalingssystem Apple Pay har på kort tid blitt en stor suksess i hjemlandet USA. Med en iPhone 6 kan du trådløst betale for varer i butikker, og systemet tas nå også i bruk på fly.

Og straks Apple Watch kommer for salg om bare få uker, vil også den kunne benyttes til kjøpsautentisering. Og ambisjonen er klar for en utrulling også internasjonalt.

Men Apple er avhengig av to viktige faktorer for å kunne sette Apple Pay ut i live: Teknisk infrastruktur og deltakende finansinstitusjoner. 

Overlates til tilfeldighetene

I USA er alle de store kredittkortselskapene på banen, med mange deltakende banker som partnere. VISA i Europa er riktignok ikke det samme selskapet som i USA, men prinsippet er det samme.

En viktig brikke som nå faller på plass i Europa, er at VISA dette året implementerer en type tjeneste kalt tokenisation -  det vil si en teknologi for tilfeldig genererte tall som erstatning for kredittkortdata på transaksjons-tidspunktet. Dette ekstra laget med sikkerhet reduserer risikoen for at kortdata kommer på avveie.

NFC-terminaler

I Amerika passet timingen perfekt ved at lanseringen ble gjort samtidig som nye NFC-terminaler dukket opp i utsalgssteder.

I Europa er denne infrastrukturen i stor grad på plass allerede, og NFC er en kjent betalings- og autentiseringsteknologi i flere sammenhenger, som for eksempel reisekort. Selv bankene her til lands er klare med bankkort som har NFC-brikker innebygd, og jobber også med egne løsninger for betaling uten kontakt.  

Apple trenger altså å få lokale banker med seg, men det er selvfølgelig en løsning som kun er tilgjengelig for egne brukere. Norske banker har tidligere ønsket Apple Pay velkommen, og håper at deres tilstedeværelse vil dra igang en implementering av teknologi som har vært tilgjengelig lenge. 

PS

Og helt til slutt skal det nevnes at Tim Cook på sin Tyskland-gjennomreise i disse dager skal ha nevnt til en Apple Store-medarbeider at Apple Pay kommer til Europa i 2015. Helt sant, altså!

Via Reuters