UMETTELIG: – Det er nesten umettelig etterspørsel etter it-kompetanse, sier Linn Solbakken, leder av it-divisjonen hos Experis IT. (Pressefoto: Experis IT)
UMETTELIG: – Det er nesten umettelig etterspørsel etter it-kompetanse, sier Linn Solbakken, leder av it-divisjonen hos Experis IT. (Pressefoto: Experis IT)

Gullalder for norske it-folk

It-folk er nå mer attraktive på arbeidsmarkedet enn noensinne. Finans- og banknæringen og flere andre bransjer slåss om folk med it-kompetanse.

Utsiktene til å få seg en god it-jobb er størst i Nord-Norge, mens de ser mindre lyse ut på Sør- og Vestlandet, selv om det ventes vekst der også.

Det er konsulent- og rekrutteringsselskapet Experis IT som nå går ut med en statusrapport om det norske it-arbeidsmarkedet, med fokus på kampen om it-kompetanse i finans- og bankmarkedet. Supplert med oppdaterte data i arbeidsmarkedsbarometeret fra Manpowergroup viser dette at det nå er stor ansettelseslyst i norske bedrifter.

Det er særlig digitaliseringen av bank- og finansnæringen som nå skaper mange nye jobber, men utsiktene er også lyse for it-utdannede som kan tenke seg å jobbe i bygg- og anleggsbransjen, i transport- og logistikkbransjen og i olje- og gassektoren, heter det.

Gullalder for it-folk

– Etterspørselen etter ansatte med it-kompetanse er nesten umettelig, sier Linn Solbakken, leder av it-divisjonen hos Experis IT.

– Det er svært mye utvikling og innovasjon i bank- og finansnæringen. Alle de store finansaktørene driver store digitaliseringsløp som krever mye spesifikk kompetanse, sier Solbakken.

I bank- og finansnæringen forventer arbeidsgiverne å øke antall ansatte i andre kvartal. Her opererer man med netto bemanningsutsikter på +11 prosent. Dette er en økning på 10 prosentpoeng fra første kvartal og ni prosentpoeng fra andre kvartal i 2017.

Experis IT har for tiden over 60 prosjektledere hos kundebedrifter i ulike digitaliseringsprogram som blant annet arbeider med å flytte kundenes data og løsninger opp i skyen.

Myke ferdigheter

– De som kombinerer it-kompetanse med de rette «myke ferdighetene», kan velge og vrake i jobber. Vi er virkelig inne i noe som kan kalles gullalderen til it, hvis det bare var nok folk.

Hva er de «myke ferdighetene» som it-folk trenger i tillegg til sin it-kompetanse? Ifølge Experis IT dreier dette seg særlig om gode kommunikasjons- og samarbeidsevner. I tillegg er det viktig at man er løsningsorientert. I bank- og finansnæringen blir man høyt ettertraktet hvis man kan oppvise forretningsforståelse, og evnen til nytenkning er også nyttig å ha.

Oppbemanning

Manpowergroup har spurt over 750 norske arbeidsgivere om de har behov for bemanne opp, ned eller om bemanningsbehovet er uendret kommende kvartal. Arbeidsgivere i alle sektorer planlegger å oppbemanne de neste tre månedene.

Én av ni norske arbeidsgivere – 11 prosent – planlegger å oppbemanne. 83 prosent planlegger å bevare arbeidsstyrken som den er, mens to prosent planlegger å nedbemanne.

Det er bygg- og anleggsbransjen som kan oppvise den største lysten til å bemanne opp, med bemanningsutsikter på hele +21 prosent i andre kvartal i år. Transport- og logistikkbransjen og olje- og gassektoren følger tett på, med netto bemanningsutsikter på +16 og +19 prosent.

Størst vekst i Nord-Norge

De sesongjusterte netto bemanningsutsiktene for landet som helhet ligger på +8 prosent.

I Nord-Norge er optimismen største, med +14 prosent, opp fire prosentpoeng fra samme periode i fjor.

Stor-Oslo følger etter med +11 prosent, mens Midt-Norge kan oppvise en ansettelseslyst på +9 prosent.

Utsiktene på Sør- og Vestlandet er på forsiktige +2 prosent, for tredje kvartal på rad.