KONTANTLØST/KONTAKTLØST: Nordmenn betaler kontantløst oftest i verden, men nye metoder, som "tæpping" med kontaktløst kort eller mobil, er mindre utbredt. (Foto: ING Nederland/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0))

Kontaktløs betaling øker kraftig

Allerede ved utgangen av mai måned hadde det blitt utført flere kontaktløse betalinger enn i hele 2018. Nets tror at 2019 blir året folk flest tar denne muligheten i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Mai var den måneden med størst kortbruk hittil i år. Nets melder at totalt ble det utført 170,2 millioner kortkjøp den måneden, opp 2,2 prosent fra samme måned i fjor. Omsetningen til kortkjøpene økte med 0,5 prosent, til 56,3 milliarder kroner.

Nå begynner nordmenn også å se mulighetene med kontaktløs betaling, og denne formen for betaling har økt kraftig, melder Nets i en pressemelding.

Mer enn i hele fjor

I mai måned alene betalte nordmenn kontaktløst 14,4 millioner ganger med trådløse Bankaxept-kort. Det er en økning på 23,1 prosent sammenlignet med april 2019. Omsetningen til disse handlene landet på nesten 2,7 milliarder kroner. Andelen av kontaktløse betalinger i forhold til antall totale Bankaxept-kjøp økte fra 8,8 prosent til 10,1 prosent, opplyser Nets.— Det var allerede ved utgangen av mai mer bruk av kontaktløs betaling enn i hele 2018. Hittil i 2019 har det blitt tæppet mer enn 54 millioner ganger med BankAxept-kort. Vi mener dette er tydelig tegn på at stadig flere ser fordelene ved å tæppe med kortet, og tror 2019 blir året hvor de fleste nordmenn tar denne metoden i bruk, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps i pressemeldingen. 

I tillegg til Bankaxept-kortene fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort, opplyser Nets.