ENDELIG 4K: Benqs nye BL32-skjerm har blitt oppgradert til 4K. (Foto: Benq)
 ENDELIG 4K: Benqs nye BL32-skjerm har blitt oppgradert til 4K. (Foto: Benq)

Test: Benq BL3201PT – seriøs 32-tommers 4K

Benqs nye BL32-skjerm har fått en oppløsning som passer størrelsen.

I fjor sommer testet vi en skikkelig stor pc-skjerm fra Benq. BL3200PT var hele 32 tommer stor, eller omtrent som en standard tv nedover på kontinentet.

Den hadde et fint IPS-panel og en del smarte løsninger. Vi var imidlertid ikke helt overbevist om at 2560x1440 piksler var nok på en såpass stor skjerm.

Vi skal ikke påstå at det var våre «bekymringer» rundt oppløsningen som har gjort at Benqs nye BL32-skjerm har blitt oppgradert til 4K, men vi er nå likevel godt fornøyd med at den nye modellen har fått en oppløsning som passer størrelsen bedre.

Rent desigmessig er årets skjerm, BL3201PT, nær identisk med forrige versjon. Skjermen er stilig, med smal ramme og en stabil fot.

Sistnevnte er samme foten som på fjorårets modell, og det er like greit. Foten byr på rikelig med justeringsmuligheter og legger til rette for god ergonomi. I tillegg til høydejustering, rotasjon og vipping, er det også mulig å bruke skjermen i portrettmodus.

Mest nytt på innsiden

De største endringene har altså skjedd inne i skjermen. Forrige gang hadde Benq valgt et VA-panel, som gjorde en kurant jobb, men som hadde litt lav oppløsning, 2560x1440, med tilsvarende lav pikseltetthet.

Denne gangen har selskapet gått for et IPS-panel med 4K/UHD-oppløsning, som tilsvarer 3840x2160 piksler. Ved siden av høyere oppløsning, ligger det, takket være IPS-panelet, også til rette for noe bedre og mer korrekt fargegjengivelse.

Benq BL3201PT er relativt godt utstyrt på tilkoblingsfronten, med mulighet for å koble til flere bildekilder samtidig, enten det er via HDMI (to stykker), DVI (én port) eller DisplayPort (to stykker).

Med en såpass stor skjerm som dette, og med den høye oppløsningen, er det kjekt å se at Benq har lagt til både bilde-i-bilde og bilde-ved-bilde-funksjoner. Du kan jo for eksempel sette skjermen i portrettmodus og vise bilde fra to kilder den veien.

Vær imidlertid klar over at du må koble skjermen via DisplayPort for å få 60 Hz oppdateringshastighet på skjermen i full oppløsning. Ved tilkobling via DVI eller HDMI er du begrenset til 30Hz.

Ved siden av å ha solid med innganger for bilde er Benq BL3201PT utstyrt med USB-hub. Her har du totalt fem USB 3.0-porter, noe vi vet å sette pris på.

I tillegg har du minnekortleser for fullstørrelse SD-kort. Begge deler er veldig greit å ha lett tilgjengelig på skjermen. Med en pris på i overkant av 10.000 kroner er det vel for så vidt også noe vi mer eller mindre forventer.

Behagelig og skarpt bilde

Allerede da vi hadde montert og koblet til skjermen, og slo den på for første gang, ble vi møtt av et behagelig, skarpt og relativt fargekorrekt bilde.

Den høye oppløsningen gir naturlig nok også høyere pikseltetthet enn med fjorårets modell, og med det et skarpere og mer detaljert bilde. Det kommer godt med om man jobber med ting hvor presisjon er en fordel, som foto, video eller teknisk tegning.

HØYKANT: 32 tommer på høykant gir ekstremt mye arbeidsplass. (Foto: Benq)
HØYKANT: 32 tommer på høykant gir ekstremt mye arbeidsplass. (Foto: Benq)

Benq har utstyrt skjermmenyene med et godt utvalg fargeprofiler og innstillingsmuligheter. Vi startet med å kalibrer skjermen med «sRGB»-profilen, som i de fleste tilfeller er det mest aktuelle for dem som bruker skjermen til jobb. Endringene fra ukalibrert til kalibrert var minimale, som tyder på at skjermen var relativt godt innstilt fra fabrikk.

God fargekorrekthet

Våre målinger viste da også at skjermen for det meste leverte god fargekorrekthet. Gråskala Delta E hadde et snitt på 0,6, som er meget bra. Fargemålingene viste en snittverdi på Delta E 2,10, som er under den magiske grensen på 3,0. Selv med flere kalibreringer klarte vi imidlertid ikke å korrigere inn et avvik på rødt, som ble målt til hele 5,2, mens resten av fargespekteret lå fra 0,7 til 2,0.

Totalt sett bra, men avviket i deler av rødskalaen kan nok oppleves litt problematisk for de aller meste kresne.

I bruk, og i våre tester, opplevdes fargene som naturtro, med fine fargeoverganger og skarpe detaljer. Kontrasten var også god i praksis, og målte også til omtrent 950:1, som blant de bedre resultatene vi har målt på en IPS-skjerm. Våre målinger viste videre at Benq BL3201PT dekker godt over sRGB-fargerommet.

Konklusjon

Benq BL3201PT er på grensen til å kunne regnes som en habil proffskjerm. Den er stor, har høy oppløsning, god ergonomi, og en pris som gjør den uaktuell for de fleste hjemmebrukere. Da vi sjekket prisene fant vi priser fra omtrent 10.500 kroner, inkludert frakt, på de fleste litt større nettbutikkene, og opp mot 14.000 hos de dyreste forhandlerne.

PORTER: Benq-skjermen h,ar rikelig med porter. (Foto: Benq)

Det gjør Benq BL3201PT til en av de rimeligere 32-tommerne med 4K-oppløsning og IPS-panel. Og selv om det er mye penger for en skjerm, får du ganske så mye skjerm for pengene. Ikke bare størrelsesmessig. Våre fargemålinger var for det meste veldig gode, men et avvik i deler av rødfargene, som vi ikke klarte å kalibrere bort, trekker noe ned. Her kunne vi nok muligens klart å justere det mer inn om vi hadde tatt oss ekstra god tid.

Resten av fargespekteret, kontrast og sortnivå var jevnt over meget bra. Vi hadde da også gode erfaringer med våre mer praktiske tester og gjøremål mens vi brukte skjermen.

At den i tillegg visstnok skal støtte AMD Freesync, i alle fall mente AMD-driverne til vårt Radeon R9 390 det, kan også være et pluss for dem som ønsker å bruke skjermen til mer enn bare jobb – som for eksempel spill.

Vi fikk imidlertid ikke den funksjonen til å fungere skikkelig, så vi tør ikke si hvor godt den egentlig fungerer.

Alt i alt er Benq BL3201PT en meget god skjerm. Er du på jakt etter en stor 4K-skjerm,  og har 10.000 kroner til rådighet, kan den være et interessant valg.

Den er nok ikke helt egnet for de med ekstra høye krav til fargekorrekthet, men for de av oss som ikke jobber med trykksaker eller foto hvor ekstrem nøyaktighet er et krav, er den mer enn god nok.

De mest kresne må eventuelt finne seg i å betale et par tre ganger så mye penger, og gå for for eksempel NEC MultiSync PA322UHD, som er en skjerm for proffene.