FULL STANS: Det er full stans på butikkenes betalingsterminaler. (Foto: Unsplash)
FULL STANS: Det er full stans på butikkenes betalingsterminaler. (Foto: Unsplash)

Siste: Nets var nede for telling – skal være oppe igjen

Full stans i betaling med kortterminal lang tid 16.mai.

Publisert Sist oppdatert

Nets skal ha informert sine partnere om at kortterminaler er under kontroll igjen og ting ser normalt ut fra 13:40 tiden i ettermiddag. Foreløpig har ikke selskapet kommet med noen forklaring på akkurat hva som gikk galt.

Tidligere i ettermiddag var alle betalingsterminaler i full stans. Det førte til lange køer på Vinmonopolet. Ved all detaljhandel var Vipps eller andre mobilløsninger eneste løsning.

Fra tidligere i ettermiddag:

Etter det Computerworld erfarer er det Nets som er nede. Vi har kontaktet Nets for kommentar og vil oppdatere saken med mer informasjon. Nets har nå oppdatert nettsidene sine og skriver at det er en pågående hendelse der transaksjoner i Norge ikke går gjennom, og at de undersøker saken.

Online betalingstransaksjoner fra alle landets kortterminaler går fra kortterminalen til Nets-systemet Sofie Desentral Innsamling (SDI). Denne tjenesten er en felles innsamlingstjeneste som tilbys blant annet gjennom BankAxept, og brukes av betalingsterminaler over hele landet.

Computerworld har snakket med Hege Steinsland i BankID som sier at problemet ligger i SDI.

– Reserveløsningen skal fungere, men da må butikkene huske å skru dem på, sier hun.
Det feilsøkes etter det hun erfarer på spreng. Som det ble påpekt i Finanstilsynet ROS-analyse er kapasitet på reserveløsning økt, slik at det nå er mulig å betale større beløp enn tidligere gjennom reserveløsningen.

Kappløp til minibanken

Ved problemer med SDI skal reserveløsning være tilgjengelig. Men det skal også være mulig å betale kontant. Problemet med sistnevnte er imidlertid at antall minibanker er redusert i takt med at omfanget av kortbetaling har økt.

Hvis problemet på Nets ikke løses snart, kan man vente seg et kappløp til minibankene for å sikre kontanter til 17.mai. Det er ikke sikkert at mengden kontanter som er tilgjengelig i minibanker et tilstrekkelig til å dekke behovet på nasjonaldagen. I så fall blir det førstemann til mølla.