BIG DATA: Enklere tilgang til ustrukturerte data fra Oracle. (Foto: iStock)

Big data for DBA-en

Oracle har lansert Big data-støtte for databaseadministratoren.

Publisert Sist oppdatert

Mange bedrifter har sett verdien av å analysere alle sine data, fra alle kilder. Nå blir de «nye» datakildene enklere tilgjengelig også for databaseadministratorer og datavarehusansvarlige.

Oracle har nylig lansert et nytt tillegg til mellomvaren Oracle Data Integrator (ODI) som gjør datalagringen i Big data-lagrene enkelt tilgjengelig, helt tilsvarende alle andre eksterne datakilder med strukturerte databaser og datavarehus.

- Oracle Data Integrator for Big Data gjør en non-Hadoop-utvikler produktiv på Hadoop med en gang, sa Jeff Pollock, direktør for product management i Oracle til IDG News Service.

Han utdypet med å forklare at plattformene for Big data, slike som Hadoop og Spark, opprinnelig var mer rettet mot utviklere enn for databaseadministratorene. Disse verktøyene bruker typisk programmeringsspråk som Java og Python for dataaksess, mens tradisjonell dataanalyse har blitt utført ved hjelp av SQL og grafiske brukerverktøy.

Les også: Det analytiske året

ODI er Oracles mellomvare for dataaksess til eksterne kilder, som for eksempel relasjonsdatabaser fra Microsoft eller IBM, og data som ligger lagret i Teradata datavarehus. Dermed er det naturlig å utvide denne programvaren til også å omfatte Big data-lagrene som finnes i bedriften.

- Med Big data-utvidelsen trenger du ikke administratorkompetanse på Hive for Hadoop. Nå kommer vi med et verktøy som brukerne allerede er godt kjent med fra før. Administratoren kan jobbe med kjente begreper som entiteter og relasjoner, 4GL dataflyt, og så genererer programvaren automatisk den nødvendige koden for de underliggende teknologiene, fortalte Pollock.

Denne modulen kan jobbe med alle Hadoop- eller Spark-baserte systemer, og krever ikke installasjon av programvare på datanodene.

Oracle er ikke alene om å tilby enklere tilknytning til «nye» datakilder fra tradisjonelle dataanalyseverktøy. For ikke lenge siden lanserte HP et verktøy som knytter sammen HP Vertica analysedatabase med HP IDOL (Intelligent Data Operating Layer) plattform, for å gjøre bedrifter raskt i stand til å aksessere store mengder av ustrukturerte data.