VOKSER MEST: Programvare i virksomhetene vokser mest i et flatt IT-marked globalt. Illustrasjon: Pixabay

Office-utfordrer i ny drakt

Libreoffice 5.1 har fått nytt brukergrensesnitt og større kompatibilitet med Microsoft Office.

5.1-versjonen av gratis-kontorpakken Libreoffice er lansert. Kortere oppstartstid og økt hastighet på det meste både under Windows og på de andre plattformene, samt et enklere og mer moderne brukergrensesnitt er blant nyhetene.

Libreoffice er først og fremst en gratiskonkurrent til Microsoft Office, men konkurrer også mot andre kontorpakker, som for eksempel Google Docs, Apples Iwork-pakke på Mac-plattformen, åpen kildekode-alternativet Open Office og flere andre.

Målgruppene omfatter både individuelle pc-brukere, bedrifter, offentlige etater og større konsern.

The Document Foundation, en organisasjon for tilhengere av åpen kildekode som står bak Libreoffice, formidler bistand for utrulling og support til firmaer og konsern som ønsker å bruke Libreoffice i stedet for kommersiell kontorprogramvare.

Siden debuten i 2011 er Libreoffice lastet ned 120 millioner ganger, ifølge The Document Foundation.

Mange moduler

Libreoffice 5.1 består av en rekke moduler: tekstbehandleren Libreoffice Writer, regnearkprogrammet Libreoffice Calc, illustrasjonsprogrammet Libreoffice Draw, presentasjonsprogrammet Libreoffice Impress, databaseprogrammet Libreoffice Base, diagramprogrammet Libreoffice Chart, matematikkprogrammet Libreoffice Math og programmeringsverktøyet Libreoffice Basic, som blant brukes til å utvikle makrofunksjoner.

Med andre ord en ganske omfattende programpakke.

Flere av forbederingene i versjon 5.1 er myntet på storbedrifter, blant annet bedre støtte for det XML-baserte filformatet Open Document Format (ODF) 1.2, bedre utvekslingsmuligheter med proprietære dokumentformater og filadministrasjon på eksterne servere, ifølge pressemeldingen fra The Document Foundation.

Forbedringene

Blant integreringsforbedringene er nye filtre for Microsoft Write, Gnumeric-regnearkfiler og Apples presentasjonsprogram Keynote 6.

MANGE PLATTFORMER: Libreoffice 5.1 er en fyldig kontorprogrampakke som kan lastes ned gratis.

Filer på eksterne servere som Sharepoint, Google Drive og Alfresco kan nå hentes opp direkte fra filmenyen med både lese- og skriverettigheter uten at man må innom en ekstra dialogrute.

Forbedringene som er foretatt «under skallet» er kommet i stand takket være innsatsen fra hundrevis av frivillige utviklere, heter det i pressemeldingen fra The Document Foundation. Mange av forbedringene skal ikke minst være nyttig for utrulling i store organisasjoner.

Libreoffice 5.1 er tilgjengelig for Window, Apple OS X, GNU/Linux og Android/Linux – sistnevnte foreløpig bare i form av en app som kan lese Libreoffice-dokumenter og har begrensede redigeringsmuligheter.

Komplette mobil-versjoner av Libreoffice for Android- og IOS-enheter er under utvikling, men blir neppe klare for i 2017, ifølge Italo Vignoli, talsperson for Document Foundation.

Libreoffice 5.1 kan lastes ned gratis her: http://www.libreoffice.org/download/

Programmet kan installeres på norsk, om man ønsker.