KOMPAKT: Her er den minste utgaven av de nye Sony Xeria Z5-mobilene, Z5 Compact. Denne kan for ordens skyld ikke vise 4K-video. (Foto: Toralv Østvang)
KOMPAKT: Her er den minste utgaven av de nye Sony Xeria Z5-mobilene, Z5 Compact. Denne kan for ordens skyld ikke vise 4K-video. (Foto: Toralv Østvang)

Sony med milliard-investering i bildesensorer

Sony investerer i år 1,5 milliarder dollar i utvikling av nye bildesensorer og lanserer nå verdens første mobil med 4K-skjerm.

Berlin: (PC World/Computerworld): Sony Xperia Z5-familien, med i alt tre medlemmer, så dagens lys foran åpningen av IFA-elektronikkmessen i Berlin.

Toppmodellen, Sony Xperia Z5 Premium med ny 5,5-tommers skjerm, ble presentert som verdens første 4K Ultra HD-smarttelefon.

Den store investeringen i videreutviklingen av bildesensorer gjør Sony særlig med tanke på nettopp mobilkameraer, fremholdt toppsjefen hos Sony, Kazuo Hirai, under Sonys storslåtte lanseringsshow her i Berlin.

Høy oppløsning sentralt

Høy oppløsning, med fokus på 4K Ultra HD, står sentralt innenfor flere av Sonys produktområder, også på TV-siden. Sony-sjefen startet presentasjonen sin med å snakke om Sonys supertynne X90C-serie av tynne TV-skjermer og fremholdt at Sony nå greier å lage ekstremt tynne skjermer uten at det går ut over bildekvaliteten. På TV-siden skyldes dette bildeprosessoren, Sonys X1 4K-prosessor, ifølge Hirai.

På samme måte står sensor- og prosessorutviklingen sentralt i de nyeste tilskuddene til Sonys smarttelefonfamilie, Xperia Z5-mobilene, fremholdt Hirai. Her stiller Sony opp med en ny 23-megapikslers Exmor RS-bildesensor på 1/2,3 tommer i kombinasjon med Sonys nyeste Bionz-signalprosessor, som håndterer bildeinformasjonen lynraskt.

Faktisk så raskt at Sony tillater seg å kalle de nye Experia Z5-mobilene for verdens raskeste når det gjelder hastigheten på autofokusen, som ifølge Sony går unna på 0,03 sekunder.

På samme måte hevder Sony at kombinasjonen av ny bildesensor-teknologi og rask bildeprosessor skal gjøre det mulig å foreta en kraftig bildebeskjæring i kameraet uten kvalitetstap. Sony har lansert det de kaller 5x Clear Image Zoom der man angivelig kan foreta en digital 5x-innzooming på motivet uten at det går ut over bildekvaliteten. Kommende tester får vise om påstanden holder vann.

Bra førsteinntrykk

I kaoset etter Sonys presselansering av de nye Xperia-modellene var det vanskelig å få gjort særlig mye mer enn bare så vidt å se på og ta på de nye Xperia-mobilene. Men førsteinntrykket var at Sony her har greid å komme et godt stykke videre fra Xperia Z3+-mobilene som ble lansert så sent som i vår.

4K: Sony-sjef Kazua Hirai viser frem verdens første smartmobil med 4K-skjerm. (Foto: Toralv Østvang)
4K: Sony-sjef Kazua Hirai viser frem verdens første smartmobil med 4K-skjerm. (Foto: Toralv Østvang)

Da var det først og frem værbestandigheten – evnen til å tåle støvete og våte miljøer – som var i fokus. I tillegg var frontkameraet – for selfies – forbedret, opp fra to til fem megapiksler, mens hovedkameraet hadde en oppløsning på 20,7 megapiksler.

Også Xperia Z3+ kunne ta opp 4K-video, men kunne ikke vise denne høye oppløsningen på skjermen – den fikk man først se når opptakene ble vist på en stor 4K-skjerm.

Med den nye Z5-generasjonen er altså oppløsningen på kameraet økt til 23 megapiksler på hovedkameraet, mens frontkameraet for selfies og webkonferanser er gått opp til åtte megapiksler.

Lysstyrken på optikken er oppgitt til f/2,0 – mobilkameraer kjører normalt på fast blenderåpning som ikke kan endres under bruk.

Ifølge Sony skal den nye Xperia-serien også være utstyrt med mer effektiv bildestabilisering enn tidligere.

Raskere lading

Ladetiden skal være kortet ned. Sony hevder det ikke skal være noe problem bruke de nye Xperia Z5-mobilene i to dager sammenhengende før de må lades.

Den nye kamerafamilien kommer i tre modeller. Minstemann er Xperia Z5 Compact, som har skjerm på 4,6 tommer. Hovedmodellen, som bare heter Xperia Z5, har en skjermstørrelse på 5,2 tommer, det samme som forgjengeren Z3+.

Premium-modellen

Det er altså toppmodellen Xperia Z5 Premium som er den egentlige 4K-modellen her. Den har en ny 5,5 tommers skjerm og er en forholdsvis stor smartmobil. Den benytter Sonys Triluminus-teknologi, som her bidrar til å gi fire ganger så høy oppløsning som Full HD.

4K-teknologien i kameraene er basert på en oppskaleringsteknologi, som gjør at alt innhold, også Netflix- og YouTube-videoer, oppskaleres til 4K i mobilen. I tillegg kan man altså spille inn egen video i 4K-format. Fra videopptakene kan man lagre stillbilder med oppløsning på åtte megapiksler.

FARGERIKT: Sony Xperia Z5-familien tilbys i utvalgte farger. (Foto: Sony)

Alle Z5-modellene har internminne på 32 gigabyte. I tillegg kan man sett inn microSD-kort på opptil 200 gigabyte.

Prisene

De nye Sony-mobilene vil ikke være blant de billigste på det norske markedet når de kommer i salg.

Xperia Z5 Compact lanseres i september med anbefalt cirkapris på 5 690 kroner.

Xperia Z5 lanseres i oktober med veiledende pris på 6 990 kroner.

Xperia Z5 Premium lanseres i november med anbefalt cirkapris på 7 990 kroner, skriver Sony Norge i en pressemelding.