SMARTKORT: Administrerende direktør Hermant Mardia i Idex med et betalingskort med fingeravtrykksleser. Idex har utviklet en avtrykksleser for bruk på betalingskort. Denne benytter større areal for avleseren for å minske behovet for avansert energikrevende bearbeiding. Hvilken bank det er vil ingen si, men en gjetning er Ikano Bank med hovedkontor i Luxenburg, eid av familien Kamprad.

Drives av mobil betaling

Interessen for kontaktløs betaling med mobiltelefon driver behovet for sikker autentisering. Også betalingskort skal sikres bedre.

Publisert Sist oppdatert

Kontaktløs betaling på maksimalt 200 kroner og fem betalinger i døgnet er en form for digital lommebok. Sikker mobil betaling er hva mange finansaktører ønsker seg. EMV, Eurocard, Master Card, Visa, søker å beholde kundene ved hjelp av moderniserte betalingstjenester.

Apple og Google ønsker å bli en del av betalingskjeden med sine betalingstjenester, Apple Pay og Google Wallet. Da må betalingen være sikker. Det krever sikker autentisering. Sikker autentisering er en utfordring for mange.

Krever biometri

Bank-ID gir sikker autentisering basert på prinsippet noe du har og noe du kan. Men Bank-ID er en norsk løsning. De store betalingsaktørene ønsker en internasjonal løsning. Det krever biometri.

Det er mange former for biometri, mange som vil bli leverandør. Fingeravtrykk, iris, håndflate er noen av de tekniske alternativene. Firmaet PCU argumenterer for at en kombinasjon av flere av biometrialternativene er å foretrekke.

Foreløpig er det Apple som er forbilde. Apple foretrekker fingeravtrykk. Apples fingeravtrykksleser er ikke av de beste. Den er for liten, men Apple har en rekke patenter.

Norske Idex er en av mange aktører. Derfor har Idex krysslisensiert sine patenter med Apple. Nå forsøker Idex å tiltrekke seg produsenter av smarttelefoner. Nå forsøker Idex å tiltrekke seg banker som ønsker fingeravtrykk på betalingskortet.

-- Vi ser økende etterspørsel etter fingeravtrykk på smarttelefoner i «entry og mid market» sier Dr. Hermant Mardia, administrerende direktør i Idex.

Idex kan vise til en rekke avtaler på fingeravtrykk, uten at deres teknologi ennå har oppnådd store volumer i nye telefoner. Det tar lang tid å kvalifisere. Det tar lang tid å innarbeide fingeravtrykksteknologi i smarttelefoner. Derfor jobber Idex nå mer direkte med produsentene istedenfor bare gjennom underleverandører til produksjonen.

På betalingskort

Idex er gode på innmontert fingeravtrykk under glasset på en mobiltelefon. Mange konkurrenter må lage glasset ekstra tynt over selve avleseren, men for Idex skal det være unødvendig.

Men det er ikke den eneste fingeravtrykksteknologien. Det tilbys ikke bare trykkteknologi med kapasitiv avlesing, men også sveipeteknologi. Derfor tilpasser Idex fingeravtrykkspatentene og teknologien sin til nye behov.

For avanserte smarttelefoner er det funksjoner, for mellomklassemarkedet er det en litt mindre sensor og for de rimeligste telefonene tilbys en liten sensor. Disse er på 30 og 20 kvadratmillimeter. Det er typisk betalingsmarkedet i Kina som er målgruppen.

Funksjoner omfatter bruk av egne og partneres algoritmer i en hybrid løsning, ikke bare mønstergjenkjenning. Markedet påvirkes først og fremst av Apple, Huawei og Samsung. Idex tilbyr sensorer på 40 – 80 kvadratmillimeter.

Nå er det «Polymer sensing», det vil si fingeravtrykksleser i plast for bruk på betalingskort.

-- Vi har lansert fingeravtrykksleser i bøyelig smartkort. Avleseren har passert testene for bøying og vridning i ISO-kort. Så dette er et virkelig gjennombrudd. Vi har et virkelig kort til en kunde, et globalt betalingsfirma, men det er for tidlig å offentliggjøre avtalen, fastholder Hermant Mardia.

Det vil pågå uttesting med brukere ut 2016 og inn i 2017. Det benyttes en stor avleser og algoritmer som er lite energikrevende.

Milliardvekst

Etter analyser av en rekke firmaer har Idex stor tiltro til vekst i markedet. I øyeblikket er det smarttelefoner, men fra i år blir det også betalingskort og etter hvert vil også bærbare pc-er og nettbrett igjen se nytten av fingeravtrykksleser på grunn av sensitiv informasjon om eksempelvis virksomheten, tjenester, produkter, arkitektur, programvare og patenter.

For bærbare pc-er har det blitt utviklet en USB-basert fingeravtrykksleser for pc-er med Windows 10 som brukeren bærer med seg. Dette er en forenkling av teknologien til norske PCU som vil benytte en kombinasjon av flere biometriske teknologier.

Skal man tro ett av analysefirmaene som Carnegie Securities, er markedet i år på over 620 millioner avlesere. Veksten vil være på drøye 50 prosent frem til 2020 hvor det vil bli levert to milliarder fingeravtrykkslesere fordi disse er de mest pålitelige og kostnadseffektive løsningene ifølge Idex.

I løpet av mai skal Idex komme med nye lanseringer. Skal et firma lykkes må det klare hele leveransekjeden fra spesialkretsen for avlesingen, via innpakning til modularisering. I tillegg kommer salgs og distribusjonsapparatet.

For Idex er i tre markeder. Disse omfatter mobile apparater, smarte kort som betalings og adgangskort og tingenes internett som skal dra nytte av algoritmer og avlesere. Det gjelder å bygge opp nødvendig kompetanse for å kunne håndtere den anslåtte veksten i markedet.

-- Vi tiltrekker oss folk som er veldig erfarne og attraktive på dette området, hevder Hermant mardia.

For Idex som nærmer seg 20 år trenger å tjene penger, ikke bare skaffe kapital og utvikle teknologi. Tapet for fjoråret kom på 230 millioner kroner.

-- I første kvartal genererte Idex inntekter. Opex var på 53 millioner kroner og øker på grunn av ansettelser. 26 millioner kroner ble brukt på forskning og utvikling. Vi har en sterk balanse og ingen gjeld, sier Henrik Knudtzon, økonomidirektør i Idex.

Opex eller driftskostnader er hva Idex til nå har vært opptatt av å finansiere, for tapet i første kvartal 2016 var på 55 millioner kroner.