LITEN OG TETT: Dell PowerEdge FX2 med fire Dell PowerEdge FC630 serversmoduler, hver med åtte 1.8-tommers SSD - det hele fyller 2U i racket. (Foto: Dell)

Byggeklosser for datasenteret

Dell har lansert «konvergerte servere» for maks fleksibilitet.

Publisert Sist oppdatert

Under Dells årlige brukerkonferanse Dell World for et par uker siden lanserte selskapet blant annet sin neste generasjon av servere, Dell PowerEdge FX. Designet på denne løsningen er såpass annerledes at selskapet omtaler de nye serverne som en ny arkitektur, i stedet for nye produkter. Hovedpoenget med den nye produktserien er fleksibilitet, som oppnås ved å ta det beste fra to verdener: rackservere og bladservere. Dell kaller dette for en «konvergert arkitektur», og det er vel et godt nok navn på en hybridløsning som dette.

2U bladserver

Selve grunnlaget for løsningen er kabinettet PowerEdge FX2 som ikke måler mer enn rackenheter i høyde. I dette chassiset finner vi felles infrastruktur som administrasjon, kraftforsyning, kjølevifter, nettverkskoblinger og PCI utvidelsesspor. I tillegg har kabinettet - alt etter hva du fyller inn i det – alt fra to til åtte plasser for innstikksmoduler - «blades», om du vil.

Disse modulene kan være servere, lagringsmoduler eller I/O-enheter. Til sammen tilbyr denne løsningen fleksibilitet ved at forskjellige moduler kan kombineres for å bygge opp akkurat den maskinvaren som trenges for anvendelsen.

Samtidig er løsningen liten, slik at det er mulig å begynne i mye mindre skala enn det som er tilfellet med tradisjonelle bladserverkabinetter – i tillegg til at utvidelser kan skje med svært små steg – nesten lineært etter det som måtte være behovet.

Serverblokker nå

Prosesseringskapasiteten til denne løsningen implementeres ved hjelp av forskjellige «serverblokker» - innstikksmoduler med prosessorer, minne og lokal lagring. Dell planlegger en hel rekke forskjellige moduler, alt etter om det er svært høy ytelse per server eller et stort antall lettvekts servere som skal realiseres. Til å begynne med kommer systemet med to forskjellige servermoduler, en «allround-server» og en modul med mange mikroservere for storskala webfronter.

FC630 er en halvbredde servermodul, slik at det er plass til fire slike i kabinettet. Denne serveren har to prosessorsokler som støtter Intel Xeon-prosessorer med opptil 18 kjerner. Modulen har også plass til 24 DIMM-er for minne, og opptil åtte 1,8-tommers SSD-er. Dermed er det mulig å fylle et FX2-kabinett med opptil 144 prosessorkjerner og 96 minnemoduler – på kun 2U høyde i racket.

FM120x4 er også en halvbredde servermodul, slik at det er plass til maks fire slike i kabinettet. Denne modulen er basert på Intel Atom C2000-familien prosessorer, og det er plass til fire slike i modulen. Disse prosessorene har fra to til åtte kjerner, og modulen støtter maks to DIMM-er per prosessor og enten en 2,5-tommers disk eller to 1,8-tommers SSD. Til sammen kan dette altså bli en webserver med 128 prosessorkjerner og 32 DIMM-er, igjen kun på 2U høyde i racket.

Mer kommer

Dell har allerede planlagt flere framtidige moduler for FX-familien. FC830-modulen kommer til å ta opp full bredde i kabinettet, og vil ha fire Intel Xeon-prosessorer og opptil 48 DIMM-er for maksimalt 3TB med minne. I tillegg vil den ha plass til åtte 2,5-tommers harddisker eller 16 1,8-tommers SSD-er. Dette er altså en server som er bygd for å understøtte tunge laster, enten det dreier seg om et stort antall virtuelle maskiner eller tyngre applikasjonssystemer.

I den andre enden planlegges også en kvart-bredde servermodul, FC430, som det altså er plass til åtte av i kabinettet. Denne modulen får plass til to Intel Xeon-prosessorer og har åtte minnespor. Denne modulen er tiltenkt anvendelser der et stor antall servernoder er påkrevd, enten på grunn av distribuert databehandling eller der det er behov for mer adskilte, feiltolerante servernoder.

Dell har også en lagringsblokk på planene sine. FD332 kommer til å ta opp en halv bredde, slik at det går opptil fire slike i kabinettet. Denne modulen har kapasitet til opptil 16 2,5-tommers harddisker, med både SAS og SATA tilkobling.

Tilgjengelig før jul

Dell opplyser at PowerEdge FX2, FM120x4- og FC630-modulene blir tilgjengelig før jul. I løpet av første halvår 2015 kommer FC430 og FC830-serverblokkene, i tillegg til FD332 halvbredde lagringsblokk og FN IO Aggregator med åtte interne 10 Gbit/s porter og fire kobber eller fiber 10 Gbit/s eksterne porter, eller en utgave med to Fibre Channel-porter. Priser er ikke oppgitt.