VEKSTVINNER: Hele markedet for sikkerhetsenheter vokste det siste året, men Palo Alto Networks vokste mest blant de fem største, melder IDC.
VEKSTVINNER: Hele markedet for sikkerhetsenheter vokste det siste året, men Palo Alto Networks vokste mest blant de fem største, melder IDC.

Stødig vekst for sikkerhetsenheter

2016 startet bra, og fortsatte veksten for ellevte kvartal på rad.

Publisert Sist oppdatert

Det er markedsanalytikerne i IDC som har talt opp det globale markedet for dedikerte sikkerhetsprodukter («security appliance»). Denne produktkategorien viste jevn årlig vekst i både volum og omsetning, for ellevte strake kvartal på rad. Første kvartal 2016 gav en vekst i omsetningen på 5,5 prosent i forhold til samme periode i fjor, noe som gjorde at totalen stanset på 2,47 milliarder dollar. Samtidig økte volumet med 9 prosent over året, og antallet enheter levert i første kvartal ble ifølge IDCs tall, til 580.007.

UTM og IDP vokste mest

IDC mener at det er kategorien UTM («Unified Threat Management») som stadig er den viktigste driveren for dette markedet. Denne kategorien har doblet seg i størrelse de siste fem årene. I første kvartal i år sto dette segmentet alene for en omsetning på 1,25 milliarder dollar, noe som tilsvarer en vekst på 16,9 prosent år over år, med første kvartal som basis.

Den eneste andre kategorien med positiv vekst det siste året var IDP - «Intrusion Detection and Prevention». Totalomsetningen på dette området endte på 372 millioner dollar, noe som tilsvarer en årlig vekst på 3,8 prosent.

På andre områder innenfor sikkerhet var det stagnasjon å spore. Brannmurer gikk tilbake med 4,2 prosent i forhold til samme periode i fjor. Innholdsadministrasjon («content management») opplevde en tilbakegang på 6,7 prosent, og VPN, Virtual Private Network, gikk tilbake med hele 24,2 prosent siste år.

Vest-Europa nest størst

Det er USA som er den største regionen for sikkerhetsprodukter. Hele 43 prosent av den globale omsetningen av disse produktene skjedde der, og det var en økning på 7,3 prosent i forhold til samme periode året før.

Vest-Europa er den nest største regionen på området, og her skjedde 21 prosent av den globale omsetningen. Vest-Europa opplevde en vekst på 4,3 prosent i forhold til første kvartal i 2015.

Asia og stillehavsregionen eksklusiv Japan hadde 18 prosent av verdens omsetning, og det er en svak nedgang på 0,9 prosent, sammenlignet med året før.

- Det har vært en brattere nedgang enn ventet i mange markeder, etter som den globale økonomien har hatt sin effekt på sikkerhetsmarkedet. Den har gjort at vekstraten har blitt lavere enn forventet, sa Elizabeth Corr i IDC.

Cisco foran Check Point

Det er Cisco som er den største enkeltleverandøren på markedet for sikkerhetsenheter. IDC har kommet fram til at nettverksgiganten hadde en markedsandel på 17,4 prosent i første kvartal i år, med en omsetning på 429 millioner dollar. Størrelsen på andelen er den samme som i samme periode i fjor, men omsetningen har likevel økt med 5,4 prosent det siste året.

På andre plass finner vi Check Point, med en markedsandel på 13,8 prosent og en omsetning på 342 millioner dollar. Selskapet har opplevd en vekst på 11,1 prosent siden samme periode i fjor.

Vekstkometene

På tredjeplass er vekstvinneren Palo Alto Networks. Selskapet opplevde en vekst på nesten hundre millioner dollar i fjor, tilsvarende 40,9 prosent, og det brakte Palo Alto Networks opp på tredjeplassen i markedsandel med 12,4 prosent.

Fortinet hadde også en fin vekst i fjor, på respektable 29,6 prosent. Det holdt til fjerde plass for markedsandel med 10,0 prosent med en omsetning på 247 millioner dollar. Blue Coat er den eneste på topp fem-listen med tilbakegang siste år, i første kvartal 2016 hadde selskapet en markedsandel på 4,6 prosent. Det er ned fra 5,3 prosent for et år siden, en tilbakegang på 8,7 prosent med en omsetning på 113 millioner dollar.

Sikkerhetsprodukter er et marked med et stort antall tilbydere, slik at kategorien «andre» er den definitivt største på listen. Andelen for resten er 41,8 prosent, men også her var det en tilbakegang fra i fjor til i år, på 5,6 prosent. Dermed endte omsetningen for «denne leverandøren» på like over en milliard dollar i første kvartal i år.