STRAMMERE MARKED: Flere men billigere servere er fasit på servermarkedet fra i fjor til i år, ifølge Gartner. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Omsetning ned, volum opp

Hewlett Packard Enterprise leder i et strammere servermarked.

Publisert Sist oppdatert

Analyseselskapet Gartner melder om salgstallene for servere i første kvartal 2016. Her viser tallene til Gartner at verdens totale omsetning gikk ned med 2,3 prosent fra første kvartal i fjor, til like oppunder 13,1 milliarder dollar. Samtidig gikk antallet leverte enheter opp med 1,7 prosent, til like over 2,7 millioner enheter i perioden.

- Fallet i omsetning sett i lys av økende volum viser at serverne som ble solgt i år hadde en lavere pris enn serverne som ble solgt i samme periode i fjor, forklarer Jeffrey Hewitt i Gartner.

Hyperskalert driver veksten

Alle verdens hovedregioner viste tilbakegang i enten volum eller omsetning, med unntak av Asia/Pacific. Der var veksten i omsetning på 9,7 prosent og volumet økte med 8,4 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Vest-Europa – undergruppe av hovedregionen EMEA – opplevde en vekst på 1,4 prosent i antall enheter og en vekst på 1,5 prosent i omsetning i første kvartal. Nord-Amerika så en 1 prosents vekst i salgsvolum, men hadde en nedgang på 5,9 posent i omsetningen.

- Det som virkelig driver den globale veksten fortsetter å være hyperskalerte datasenter-segmentet. Segmentene for både SMB og storbedrifter holdt seg relativ flate, etter som brukerne i disse segmentene fikk løst side økte applikasjonsbehov via virtualisering og skytjeneste», kommenterte Hewitt.

HPE leder markedet

Målt etter omsetning var det Hewlett Packard Enterprise (HPE) som hadde den største markedsandelen. Selskapet hadde ifølge Gartners tall en andel på 25,2 prosent i første kvartal i år. Der er en oppgang på 3,3 prosent fra samme periode i fjor. Gartner kommenterer også at HPE var det eneste selskapet på topp fem-listen som opplevde vekst i første kvartal 2016.06.01 Dell beholdt andreplassen på lista med en markedsandel på 17,3 prosent, tross en nedgang på 1,4 prosent. IBM sikret seg tredje plass med en markedsandel på 9,7 prosent, men måtte svelge den største prosentvise nedgangen blant selskapene på listen, med hele 32,7 prosent.

Deretter fulgte Lenovo med 6,7 prosent og Cisco med 6,5 prosent, før «andre» fylte opp listen med 34,7 prosent markedsandel.

Målt etter antall solgte enheter leder også HPE, med en markedsandel på 19,4 prosent etter å ha solgt like over 526.000 enheter, etter Gartners estimater.

Flere detaljer på Gartners nyhetsside.