DEFINERT GOD STEMNING: Hos Dell er programvarekontroll, sky og mobilitet trender å tro på, ifølge Arild Hansen, Erik Tessem og Lasse Kaasa. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

Programvarekontrollene kommer

Hos Dell er det store forventninger til programvaredefinert infrastruktur, nye skytjenester og pc-salg som endelig peker oppover igjen.

Publisert Sist oppdatert

Integrerte løsninger, eller datasenter i en liten eske, er spådd som en av de store trendene. De klassiske leverandørene ruster seg til å levere til slike virksomheter. Blant disser er Dell. Selskapet har vært et fullt år ute av børs etter at grunnlegger Michael Dell tak over selskapet igjen i fjor.

Programvaren samler dem

Diskusjonen om programvaredefinerte nettverk har knapt lagt seg, men i skyggen av denne debatten har alt mulig i den digitale infrastrukturen blitt programvaredefinert. Hos Dell er det lagring som er høyaktuelt i datasenteret.

– Vi ser at programvaredefinert er en trend som nå har kommet til lagring. Blant annet brukes dette for å automatisere og prioritere lagring. En konsekvens er at kundene flytter mer av lagringen fra dyre lagringsnettverk til billigere løsninger basert på harddisk-pooler (JBOD, red. anm.), forteller Arild Hansen. Han er datasenteringeniør og teknisk salgsstøtte i Dell Norge.

– I tillegg er skyen blitt stueren, og flere virksomheter tar skyløsninger i bruk, gjerne i kombinasjon med fysiske datasentre. Microsoft har også sin CSP-Azure, en fullt ut integrert datasenterløsning som vi produserer ferdig satt sammen med server, nettverk og lagring.

Hansen forteller at denne boksen trenger strøm, nettverk og noen dager med oppsett hos kunden.  Dermed får kunden en privat sky og full kontroll over eget datasenter. Færre og færre kunder velger å kjøpe komponentene for seg og montere alt sammen under eget tak.

VDI, igjen

Endringer i datasenteret drives ikke bare av klientene. Effekten går også motsatt vei.

– Vi har store forhåpninger til virtuelle skrivebord, vdi-løsninger, framover. Denne teknologien har gått voldsomt tregt, fordi det har vært dyrere og mer komplekst enn mange trodde å sette opp slike løsninger. Men med programvaredefinert infrastruktur blir det lettere å sette opp en løsning som faktisk kan utnytte fleksibiliteten i it-systemet. Det gjør vdi til et kostnadseffektivt alternativ, sier Erik Tessem, salgsansvarlig for sky og klienter i Dell.

– Vi ser også at interessen for å levere tunge løsninger over tynne samband tar seg opp etter hvert som teknologien blir bedre. Nå kan arbeidsstasjoner stå sentralt, og simuleringer og design vises fram over tynne samband.

Tessem er nøye med å understreke at det i teorien er mulig å designe i CAD-løsninger over mobile samband, men dette er ikke noe Dell vil garantere. Til det er kontrollen over trafikken ende til ende over internett for fraværende.

– Vi tror også at Client-as-a-service kan bli en ny trendmulighet for bredbåndsleverandører og telekom-selskaper. Dette er hjemme-pc som vdi-løsning levert på linje med internett og TV over samme kabel, forteller Tessem

Pc-snu

Det er grunn til å lure på om den gamle pc-kjempen sager over gamle greiner. Men der er det ingen sure miner.

– Pc-salget peker oppover igjen, men for oss i Dell er det bredden i klientutvalg og legge til rette for nye bruksmåter som gjelder, sier Lasse Kaasa. Han er ansvarlig for klientløsninger hos Dell.

Han viser til at skyen og tjenester som Office 365 fortsatt krever en klient å bruke dette på. I tillegg kommer sikkerhet som en ny utfordring.

– Vi har utviklet sikkerhetsporteføljen vår, og leverer blant annet kryptering på filnivå som beholder krypteringen selv om filen sendes ut av organisasjonen til tredjepart. Internt bruker vi felles nøkkelhåndtering og TPM for at kryptering og sikkerhet skal gå smidig, forteller Kaasa.

Han forteller at trenden i bedriftsmarkedet går mot færre enheter per bruker. Tiden for pc, nettbrett og smartmobil erstattes av kombinasjonsløsninger.

– Vi ser også at bring-din-egen erstattes av velg-din-egen (CYO, red. anm.) i virksomhetene. It-avdelingen tilbyr et større utvalg av godkjente enheter som brukerne får velge fra.