5G KOMMER: Sjefen i Nokia, Rajeev Suri, mener at mye av 5G er klar lenge før opprinnelig planlagt.

5G kommer lenge før 2020

Deler av neste generasjon mobilkommunikasjon kan være ferdig i år, sier Nokia-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

5G kommer raskere enn det mange tror, mener Nokias toppsjef Rajeev Suri. Dette sa han under en pressekonferanse kvelden før Mobile World Congress i Barcelona drar i gang, skriver våre kolleger i Computerworld.com.

Definisjonene av den neste standarden kommer mot slutten av dette året, tror Suri. Offisielle estimater for når standarden skal være klar er ikke før i løpet av 2020, men Suri tror at det er altfor stor etterspørsel til at markedet vil vente så lenge.

«2020 er kanskje året vi vil se større utrullinger verden over, men vi kommer til å se en masse utvikling før 2020 – 2017, 2018, 2019» sa Suri.

Brukerne og operatørene vet mye mer nå om hva de vil bruke 5G til, sammenlignet med hva de gjorde for 3G og 4G på samme tidspunkt i utviklingen, mener han. Nøkkelbehov nå omfatter blant annet høy hastighet for video og virtual reality, lav forsinkelse for kjøretøy-til-kjøretøy kommunikasjon, og evnen til å kunne knytte tusenvis av enheter til en enkelt celle.

Programvaredefinert

Noe av dette kommer til å bli implementert før 5G-standarden er formelt ferdig, men selve standarden er også under raskere utvikling enn forventet, sa Suri.

Programvaredefinert og skybaserte nettverk kommer til å understøtte den raske utviklingen. Suri lanserte Nokias nestegenerasjons basestasjonsteknologi som heter AirScale Radio Access, og den omtalte han som «5G-klar», først og fremst fordi svært mye av systemet opererer i programvaren.

AirScale Radio Access kommer til å bli demonstrert for første gang under Mobil World Congress denne uka. Her finner vi blant annet mekanismer for å utnytte ulisensiert radiospektrum som LTE Wi-Fi Aggregation, som gir brukerne den samlete kapasiteten til begge typer nettverk. Det vil også være prosessorkraft i nettverket som gjør det mulig for tredjeparter å kjøre programvare som utnytter den lave forsinkelsen i nettet.

Kjøp og salg

Suri støttet også selskapets 16,5 milliarder dollars oppkjøp av Alcatel-Lucent, som Nokia overtok i januar. Dette kombinerer to av de største aktørene innenfor kablet og trådløs kommunikasjon, i en tid med raske endringer i kommunikasjonsbransjen. Det kombinerer også to selskap som allerede har gjennomført tøffe fusjoner i seinere år – Nokia med Siemens og Alcatel med Lucent.

«Jeg har omtrent ikke sett noe av den organisasjonelle angsten og de interne stridighetene som har preget de forrige fusjonene», sa Suri.

Det kombinerte selskapet har mer enn 40.000 forskere og fagfolk i staben. Det er stadig villig til å selge ut divisjoner som ikke kan lede an i sine markeder, sa Suri. Men én teknologi som selskapet akter å beholde, er Nuage Networks, som holder på med programvaredefinerte nettverk og ble etablert at Alcatel.

Selskapet legger også til forretningsenheter. På søndag kunngjorde Nokia oppkjøpet av Nakina Systems, en canadisk leverandør av sikkerhetsprogramvare som administrerer identiteter og som isolerer svakheter. Prislappen ble ikke gjort kjent, og avtalen skal være ferdig innen utgangen av neste måned.