SERIEFRÅTSELEVERANDØR: Birgit Bjørnsen i Telenor registrerer at serie- og strømmegiganten Netflix parkerer Google i bredbåndsnettet. Foto: Martin Fjellanger.

Netflix forbi Google i trafikk

Video over nett øker markant, og Telenor melder at Netflix i juni gikk forbi Google i trafikkandel i deres bredbåndsnett.

Publisert Sist oppdatert

Google inkludert Youtube har i over et år vært den største trafikkdriveren hos Telenor. I men nå har Netflix gått forbi. I juni var 22 prosent av trafikken knyttet til underholdningsstrømming fra Netflix. Google henger rett etter med 20 prosent.

Helsvart ble kjemperekord

Trafikkrekord ble satt søndag 11. juni. Det var rett etter at sesong 5 av TV-serien «Orange is the new black» var sluppet for seriefråtsing fra Netflix.

– Trafikken denne søndagen var 28 prosent høyere enn dagen før. Erfaringer fra tidligere viser også at enkelte serier og tjenester kan gi kraftig trafikkvekst på veldig kort tid, sier Birgit Bjørnsen, leder for bredbånd og TV i Telenor Norge, i en pressemelding.

- Video-tjenester på nett er en rutinemessig del av hverdagen i mange norske familier.

Video er størst

Alle andre store innholdsleverandører av video og medieinnhold i Telenor-nettet stor for 28 prosent av trafikken til sammen. Her finner vi NRK, TV2 Sumo og Telenor CDN.

Kun 30 prosent av nettrafikken er «annen» enn video-innhold.

Telenor har en egen avtale med Netflix om innholdsdistribusjon, en såkalt Content Delivery Network-avtale. Den innebærer at innhold fra Netflix er plassert på datalagernettverk nær sentrale deler av distribusjonsnettverket til Telenor i Oslo og Stockholm. Det skal gi høyere kvalitet i levering av innhold fra strømmegiganten.

Google og deres Youtube er fortsatt blant de mest populære sosiale nettjenestene i Norge. I første kvartal registrerte Ipsos-MMI at 3,7 millioner norske var brukere og nesten 1,65 millioner hadde profil i videotjenesten. Det gir flere brukere enn selveste Facebook, men lavere andel med profil enn Snapchat og Instagram.