SUPERNETT PÅ STADION: Lerkendal får høykapasitets mobilnett som skal tåle det meste. Foto: Minto/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Supernett under Super Cup

Telenor åpner nytt supernett på Lerkendal under UEFA Super Cup-kampen mellom Real Madrid og Sevilla. Men er mobil like bra som wifi på slike stadioner?

Publisert Sist oppdatert

Vanligvis er det wifi-nett som må til på moderne fotballarenaer for å ta trafikken under en kamp. Derfor har Norsk Toppfotball et prosjekt som blant annet omfatter Ullevål og Viking stadion. Men nå satser Telenor sterkt på Lerkendal og vil vise at de løser utfordringen også via mobilnettet.

Sikker stadionsurf

Telenor har over flere måneder jobbet med å oppgradere 4G-nettet på Lerkendal stadion slik at det vil håndtere pausetrafikken på selv de mest besøkte kamper. Alt ligger nå til rette for at publikum skal ha sikker og hurtig mobilsurf under Super Cup-kampen og på fremtidige storkamper på Lerkendal.

- Den offisielle åpningen og den store testen av supernettet blir under kampen mellom Real Madrid og Sevilla. Vi føler oss trygge på at publikum både skal få fotball- og mobilopplevelser i toppklasse. Vi har seksdoblet mobilkapasiteten på stadion, og anlegget er konstruert slik at det skal takle både dagens og fremtidens høye mobiltrafikk. Med enkle grep kan vi doble dagens kapasitet, sier regiondirektør i Telenor, Dag Kløvjan.

Koster tre millioner

Anlegget, som har en pris på tett oppunder tre millioner kroner, klargjøres også for kommende frekvensbånd på 4G. Utfordringen på slike stadionanlegg er å dele inn kundemassen i mindre celler for å kunne tilby mest mulig kapasitet per celle og dermed per publikum. Til å løse denne utfordringen har Telenor benyttet topp moderne stadionantenner og basestasjonsutstyr. Selskapet har satt opp fire basestasjoner og montert 14 antenner fordelt på fire tribuner.

- Målsetningen har vært å bygge et fleksibelt anlegg som både publikum, RBK og Telenor vil være fornøyd med i mange år, og vi er veldig glad for at vi kan tilby publikum landets mest moderne mobilnett til UEFA Super Cup-finalen mellom Real Madrid og Sevilla på Lerkendal, sier Kløvjan. Han forteller at monteringsjobben har vært utfordrende, men at entreprenøren Eltel har løst oppgaven på en utmerket måte.

Videre har RBK strukket seg langt for at Telenor skulle på plass det avanserte anlegget. Stadion har vært jevnlig i bruk, og det meste av nettbyggingen ble gjort i fotballpausen i juni.