ULVØYA: En idyll i Oslo, nå med unikt fibertilbud. Foto: Lasse Tur/Mapaid 

Kjemper om 140 husstander

Konkurransen om fiberkundene hardner til. Selv på en øy i Oslofjorden. Nå slåss Multinett og Canal Digital begge om fiberkundene på Ulvøya i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Ulvøya har et koaksanlegg bygd like etter årtusenskiftet. Inn til øya har det lenge ligget to fiberforbindelser. Den ene er bygd og eid av Multinett og den andre er fra Telenor som tilførsel til 4G-stasjonen på øya. På naboøyene Ormøya og Malmøya er det Viken Fiber som har fibernett og nesten alle kundene.

Men det hører likevel med til sjeldenhetene at en såpass liten «bydel», har to aksessfibre inn. Og at hver husstand snart kan velge mellom kanskje  tre tilbydere.

Tre valg for beboerne

- Vi tilbyr nå fiberforbindelse til alle som ønsker det på Ulvøya mot 4.500 kroner i tilknytningsavgift inkludert både framføring på tomta og elektronikk. Vi fjerner da eksisterende koakkabel til disse husstandene, sier daglig leder Harald Grytten i Multinett. I deres nett er det Get som leverer TV.

Men nå går også Telenor-eide Canal Digital fra hus til hus på øya og tilbyr fiber. Det gjør de mange steder i landet der de fra før har fiber til basestasjon med 4G. Telenor har tilbudt gratis tilknytning dersom huseierne graver på tomta selv. Telenor har i prinsippet vært nødt til å åpne sitt fibernett. Dermed er det også åpning for Nextgentel etter det bindings-året Telenor krever å konkurrere om tjenesteleveransen.

Ingen av de to tilbyderne krever bred oppslutning. De som vil kan velge fiber og de som har koaks kan beholde den så lenge den varer, trolig i 10-15 år framover.

Mobil og fast på samme kabel

På landsbasis bygger nå Get ut fiber til mer enn halvparten av sin totale vekst, som forøvrig var på vel 27.000 kunder i fjor. Telenor har for alvor begynt å utnytte sine fibre (backhaul) til basestasjonene. Med det resultatet at nærliggende boligområder kan dermed få fiber. Dette har for eksempel biddratt til seier i ett par kontrakter i Lofoten. Selskapet deler kostandene mellom mobil og fast, noe de er de eneste i landet som kan gjøre.

Ettersom Telenor er sperret fra å utnytte kobbernettet til høyhastighet, bygger nå de nå altså fiberaksess som aldri før. Selskapet fikk 16.000 nye fiberkunder i første halvår, 3.000 mer enn på hele året i fjor.

NB! Undertegnede som har bodd på Ulvøya har i de siste tre årene ingen tilknytning.