GAMMELT OG DYRERE: Prisene for bredbånd over DSL øker med over 20 prosent denne måneden. Foto: Istockphoto

Bredbånd via fastnett over 20 prosent dyrere

Fra fredag ble det dyrere å bruke xDSL-bredbånd via Telenor-telefonnettet.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med 1. juli 2016 har Telenor valgt å skru opp nettleien for kunder som får bredbånd levert over telefonlinjen (xDSL) fra 89 til 109 kroner i måneden. Og det er bare en del av abonnementet.

Dette er Internett levert over det klassiske kobbernettet der fasttelefoni var den opprinnelige tjenesten.

Nextgentel som økte nettleien til 89 kroner 1. mars i år, avviser overfor Aftenposten at de har planer om å øke nettleien ytterligere, mens Homenet i en kommentar sier at de er i en vurderingsfase, men at det er sannsynlig at de vil øke nettleien fra dagens 89 kroner. Telenor har 430 000 xDSL-kunder.

Kobber dyrest og dårligst

Vi har tidligere skrevet om at kobber alt er betydelig dyrere enn både fiber og kabelbasert bredbånd, basert på statistikk fra Nkom. I fjor kostet i snitt xDSL 338 kroner per måned. Fiber med mye høyere snitthastighet og samme hastighet begge veier kostet 307 kroner og tv-kabel 270 kroner per måned.

Linjeleien som Telenor nå justerer opp er en del av denne totalkostnaden for forbrukerne og den øker nå med 20 kroner. Det er en økning på 22,5 prosent.

Svak argumentasjon

Telenor viser til økte kostnader for kobberbasert bredbånd. Det er bare et stort spørsmålstegn ved den argumentasjonen. Telenor har tidligere fortalt at det koster i snitt bare 20 prosent av kostnaden for fiber til hjemmet (FTTH) å oppdatere kobbernettet til beste variant. Men VDSL kan ikke måle seg mot fiber og HFC-kabel.

Trolig er årsaken til prisøkningen at Telenor har innsett at kobber ikke duger til TV og at de som operatør dermed mister en av de to viktigste inntektskildene de som regel har fra fiber og kabel.

For fiber er det mer naturlig at snittprisene øker. Hastighetene som tilbys og kundene velger å abonnere på skrus stadig opp.